– Du kommer till en bygd med anor sedan den äldsta tiden av kristendom i vårt land. Här har människor döpts, begravts och gift sig i tusen år.

Biskop Martin Modéus var på plats i Oppeby kyrka under söndagens högmässa för att välkomna den nya kyrkoherden Jyrki Myöhänen. Officiellt tillträder han inte sin roll förrän 1 maj men nu har han hållit sin första gudstjänst och hälsat på sina nya församlingsmedlemmar. Jyrki Myöhänen har tidigare varit komminister i Norrköpings pastorat men sökte efter en ny utmaning och fann en plats i Rimforsa församling. Med de administrativa uppgifter som kommer med den nya tjänsten uppskattar 49-åringen att han kommer till en mindre församling.

– Då kan jag ha kontakt med människor och inte bara sitta vid ett avlägset skrivbord. Jag vill vara den typ av kyrkoherde som syns i bygden och som är med i verksamheten och som firar gudstjänst, säger Jyrki Myöhänen.

Artikelbild

| Ny. Jyrki Myöhänen tar över som kyrkoherde i Rimforsa församling.

Han har bara arbetat inom Svenska kyrkan i tolv år. Innan dess har han hunnit med mycket.

– Jag har jobbat sedan jag var 16 år gammal och hunnit med lite utbildningar också. Jag har arbetat inom hemtjänst, som grafiker, på textiltryckeri, i fabriker, krattat löv och varit arbetslös.

Hjälper den erfarenheten dig i ditt arbete som kyrkoherde?

– Jag tror det. Jag vet hur det är att leva ett vanligt liv med utsatthet, att inte ha pengar, inte ha en lön som räcker. Jag vet hur det är att vara människa helt enkelt. Det har hjälp mig mycket i mitt arbete, inte minst i själavårdssamtal.

Artikelbild

| Biskop. Martin Modéus välkomnade den nya kyrkoherden.

I och med den nya tjänsten flyttar han i sommar in i en lägenhet i Rimforsa tillsammans med sin fru. Han ser fram emot att fortsätta med deras stora naturintresse i nya marker genom att vandra, cykla eller bara ta en sväng med bilen.

– Det blir många upptäcktsresor att göra de första åren. Jag såg till exempel att det fanns några grottor här uppe som jag måste spana in.

Artikelbild

| Församling. Många var på plats för att lära känna den nya kyrkoherden.

Vad kände du till om Rimforsa sedan tidigare?

– Inte mycket, det måste jag erkänna. Men jag har passerat här flera gånger. Jag åkte ut hit och tittade lite under rekognoseringstur innan jag sökte tjänsten där jag tittade på trakten och tog kontakt med församlingen. Jag föll pladask. Naturen och sjöarna här är oslagbart, det är väldigt vackert.