– Det enda folk känner till om Horn är kyla – och Marken, säger Gun-Britt Monell från Horns marknadsförening. Med "kyla" syftar hon förstås på de kalla temperaturerna som uppmätts i Horn, ingen glömmer väl de 44 minusgraderna i februari 2007.

Men någon kyla lär det inte bli på Horns marken, som alltid äger rum den andra lördagen i juli. Tvärtom. Enligt väderleksrapporten får besökarna handla från de 115 knallarna, spana in gamla fordon, och lyssna på tändkulemotorn, i 27 grader och sol.

– Den gamla tändkulemotorn har vi haft och ska ha varje år: Dunk, dunk, dunk låter den, säger Veine Gustafsson.

Artikelbild

| Horns marknadsförening verkar på ideell basis. Idrottsföreningen i Horn sköter parkeringen och får behålla vinsten.

Motorn med det karakteristiska ljudet hördes förr i tiden, från bland annat fiskebåtar och pumpar. Det väcker minnen och känslor. En bekant till gänget i marknadsföreningen ska ha fått tårar när han lyssnade på ljudet.

– När det är dags för tändkulemotorn, då säger karln till sin fru: Nu kan du gå runt. Så ställer han sig och säger till sin kompis: Hör du sången?, säger Gun-Britt Monell.

För de som gillar maskiner ska också en annan godbit finnas på plats.

– I år ska vi köra lite stenkross. Det blir en utställning om stenbearbetning och vi har fått tag i en stubbrytare som vi ska demontera, säger Veine Gustafsson.

Artikelbild

| Gun-Britt Monell har varit med och arrangerat sedan starten 1993. I år är det 25-årsjubileum och därför får alla barn gratis karusellåkning, hopp i hoppborg - och glass.

Marknaden öppnas som vanligt med att Eimer Lieberth blåser i sin näverlur klockan 9.30. Att inleda med näverlur, ett avlångt instrument från nordiska fäbodkulturen, är en idé som kläcktes av Gun-Britt Monell när marknadsföreningen bildades och marknaden skapades 1993.

– Jag visste att han blåste näverlur så jag bad honom. Han gör det lite roligt, för det är inte samma låt varje gång utan han komponerar. Sedan vet ingen vart han blåser ifrån. Det kan vara från taket på hotellet eller vart som helst. Han dyker bara upp, säger Gun-Britt Monell.

– När han blåste från kyrktornet hördes det i hela Horn.

Nytt för i år är en hattutställning med hattar skapade av den lokala modisten Wanja Elg som hade butik i Horn på 50-talet.

– Vi har lånat hattarna från museet i Vimmerby, säger Gun-Britt Monell.

En annan nyhet för 2018 är att Horns marknadsförening nu skapat en hemsida, där de sköter en online-kalender om vad som händer i samhället. Unga människor som vill engagera sig i föreningen får gärna höra av sig till dem, hälsar de tretton medlemmarna.