Bara för att skidsäsongen är över för den här gången, innebär inte det att arbetet är slut. Samma kväll som backarna stängdes den 2 april körde pistmaskinerna igång för att schakta snö.

– Förra året sparade vi 14 000 kubikmeter i ett pilotprojekt. Det blev väldigt lyckat, säger Johan Larson, vd för Tolvmannabacken.

Den samlade snömängden gjorde att anläggningen kunde öppna redan 9 december – tidigare än någon annan skidort i södra Sverige. Därför gör man nu ett liknande försök inför nästa vinter.

Artikelbild

| I Tolvmannabacken i Kisa pågår arbetet för fullt. En 40 000 kubikmeter stor snöhög håller just nu på att täckas med flis inför heta sommardagar.

– Vi börjar nå nästan 40 000 kubikmeter, så det är en gigantisk hög. Förhoppningen är att den här snön är tillräcklig för att vi ska kunna öppna hela teknikbacken nästa säsong på sparad snö.

Efter att schaktarbetet är klart lägger pistmaskiner ut ett 70–80 centimeter tjockt lager med flis från närliggande Kindasågen. Tanken är att fliset ska isolera snön även under de varmaste sommardagarna.

– Gör man det rätt, smälter bara 25–30 procent av snön. Sen beror det också på hur sommaren ser ut. Nu har vi haft en bra vinter och då brukar det bli en bra sommar. Förmodligen försvinner lite mer snö i år.

Men du rekommenderar inte Kisaborna att åka hit och svalka sig vid riktigt heta sommardagar?

Artikelbild

| I Tolvmannabacken i Kisa pågår arbetet för fullt. En 40 000 kubikmeter stor snöhög håller just nu på att täckas med flis inför heta sommardagar.

– (Skratt) Nej, absolut inte. Det är jättekul att högen väcker intresse, men en skidanläggning är en arbetsplats på icke-öppettider. Vi hoppas att alla kan ta del av snön någon gång i december i stället, säger Johan Larson.