– Det är rätt roligt att få se utvecklingen här, vad de har gjort och mordernisat på skolan. Det är en riktigt upplevelse att vara tillbaka måste jag säga, menade Rosander som gick sitt sista år på skolan för 74 år sedan.

Tillsammans steg de in i ett av klassrummen, längst upp i skolbyggnaden, för att uppmärksamma det aktuella 80-årsjubileet. Två av eleverna som tog emot dem var femteklassarna Emma Westin och Wilda Wallin. De båda var nyfikna på att lyssna till de tre gästernas berättelser och historier från förr.

– Det ska bli roligt att höra hur de hade det och vad de gjorde. Man kanske fick jobba hårdare och man kanske hade lärare som var mer stränga på den tiden, sa eleverna och läraren Marianne Bernerson fyllde i:

Artikelbild

| För 80 år sedan invigdes skolan i Horn. Då var Gun-Britt Monell, Kristoffer Drangel och Folke Rosander några av alla elever.

– Vi tycker att det är viktigt att eleverna får höra om dåtiden, dels för att känna tillhörighet, men också för att de ska vara medvetna om att det har varit skola här väldigt länge och att vi ska vara rädda om den.

Enligt Gun-Britt Monell var invigningen av skolan en spännande händelse där bland annat landshövdingen var på besök. "Skolan var inte lik något annat som vi hade sett tidigare", berättade hon medan Folke Rosander redogjorde för sina egna upplevelser av skolåren som följde.

– Vi hade en väldigt lycklig skolgång och hade bra möjligheter att sysselsätta oss, men då fanns det inte på världskartan att jag skulle vara med här i dag och fira skolans 80-årsjubileum. Jag hoppas verkligen att utvecklingen gör att den blir kvar i 80 år till, avslutar han.