– Vi försöker att vara här så mycket vi bara kan. Det är här vi hämtar vår energi och ibland leker vi med tanken om vi skulle kunna bo här året om. Den här platsen är helt underbar, berättar det Stockholmsbaserade paret när de, mitt i semestern och vardagen som småbarnsföräldrar, slår sig ned på balkongen för en intervju.

De var unga, båda i 25-årsåldern, när de av en slump ramlade över den unika byggnaden i Slätmon mitt emellan Kisa och Rimforsa. I sökandet efter ett sommarboende gjorde de en lyckoträff. De såg konsertsalen, gav sig in i budgivningen och gick vinnande därifrån, 760 000 kronor fattigare men ett drömhus rikare. Det dröjde inte länge innan de döpte om missionshuset till Slätmons konsertkapell.

– Med en sal som den här var vi bara tvungna att anordna konserter, det var en tanke vi hade med oss redan från början. Vi kände att det vore tråkigt om inte fler skulle få tillgång till huset så under 2012 testade vi konceptet, och gensvaret var jättebra. Sedan dess har vi bara kört på, berättar Sofia och Pelle fortsätter:

Artikelbild

| För åtta år sedan köpte orkestermusikerna Sofia och Pelle Hansen det gamla missionshuset i Slätmon. Här spenderar de sommaren med dottern Ester och sonen Frank.

– Vi brinner ju för det här, kammarmusiken, och att få göra det man själv vill, i sitt eget hus, känns helt fantastiskt. I yrket som orkestermusiker är man mycket mer styrd, programmet är förutbestämt, men här, vid våra egna konserter, får den konstnärliga biten som man har som musiker verkligen blomma.

Mycket har hänt sedan den första konserten i Slätmon. Numera fångar den treåriga sonen Frank insekter i trädgården med sin neongröna hov. Hans syster Ester, tre månader gammal, har fullt sjå med att lära känna sin omgivning. Visserligen har tiden för repetitioner minskat men det är inget som hindrar musikerduon att fortsätta med den åttaåriga, och numera väletablerade, traditionen.

– Nej sommarkonserterna kommer vi inte att sluta med så länge vi har det här stället, vi kan inte låta bli helt enkelt, kammarmusiken är bland det bästa som finns. Jag tycker att det ger en dimension som inte riktigt får plats i vårt samhälle i dag. Det är som att träda in i en annan värld där man möts i ett samtal utan ord, det är befriande, förklarar Sofia medan Pelle redogör för de ekonomiska förutsättningarna:

– Plus går vi absolut inte, vi har nog mycket fler kostnader än vad vi vill erkänna då musikerna ofta bor här i över en vecka, men det är ju som sagt andra saker som driver oss.

Artikelbild

| "Vi försöker vara här så mycket vi bara kan", säger Pelle och Sofia Hansen om huset de numera kallar Slätmons konsertkapell.

Sommarens första konsert går av stapeln den 25:e juli då musik av så väl Mozart som Beethoven framförs av Kvartett Quennerstedt. Därefter följer två ytterligare tillfällen, först med blockflöjtisten Per Gross, sist med husbandet, tillika stråkkvartetten, Sätterströmska sällskapet.