– Jag har varit föreningsmänniska hela mitt liv, säger Majlis Johansson.

– Jag är född föreningsmänniska, säger Barbro Bragée.

I unga år gick Barbro med i JUF och 4H.

Artikelbild

| Barbro Bragée och Majlis Johansson har jobbat inom föreningslivet i många år

– Jag var väldigt aktiv och här la jag grunden för min föreningsteknik. Mitt mål har hela livet varit att jobba för andra.

Majlis Johansson var i många år politiskt aktiv och under en period kommunstyrelsens ordförande i Kinda.

– Under 15 år var jag ordförande i Kisa Tennisklubb. Jag avgick förra året, men spelar tennis en gång i veckan med andra tjejer och så håller jag i sommarträning för ungdomar.

Majlis är sedan 2010 kassör i Svenska Mount Elgonföreningen.

– Jag har varit nere i Kimilili och Gustafs barnhem ett tio-tal gånger. För mig började det med ett kommunalt projekt, då jag åkte dit som tjänsteman, sedan dess har jag fortsatt att jobba som volontär i Kimilili.

Andra föreningar som Majlis är med i är bland annat Vänskap över alla Gränser, i vilken hon är ordförande sedan ett par veckor tillbaka och styrelseledamot är hon i Internationella kvinnoföreningen i Kinda.

– Jag känner mycket för att jobba med integration och skapa mötesplatser för kvinnor från olika nationaliteter. Jag sitter även i valberedningen för Hemvist som är en ideell förening som ordnar boende för våra nyanlända ungdomar, säger Majlis Johansson.

– I föreningslivet ska man utvecklas efter sin förmåga, men viktigt är att man samarbetar, säger Barbro Bragée.

I Skåne gick Barbro trädgårdsutbildning och kunskap i matlagning har hon, det vet inte minst sedan hon blev ordförande i intresseorganisationen KindaMat för tio år sedan.

– Mat har varit som en röd tråd genom mitt liv. Jag har varit ordförande i Hushållslärarnas förening och samma uppdrag i Hushållsekonomernas förening. I Gävle var jag första kvinnan som blev invald i Hypoteksföreningen, på den tiden var det bara massa gubbar med, men det satte jag stopp för, säger Barbro Bragée.

För 20 år sedan bildades Östgötamat och första ordföranden där var Barbro.

– Numer heter föreningen Regional Matkultur och jag sitter fortfarande i styrelsen.

Under 20 år var även Barbro ordförande i Kisa-Västra Eneby Hembygdsförening.

– Jag sitter i sex valberedningar också, säger Barbro.

Majlis och Barbro får nu dela på Kinda kommuns föreningsledarpris som delas ut den 6 juni på hembygdsgården.