Det praktiska arbetet med fiberdragning till Kindahus fastigheter i Kisa och Rimforsa inleddes i mitten av februari.

På måndagen blev också avtalet mellan bostadsstiftelsen och kommunikationsföretaget Telenor undertecknat.

Jan Skarin, vd i Kindahus, pustade ut.

Artikelbild

– Skönt att vi har gått i mål, det har varit kämpigt.

Bakom sig har han förra årets fruktlösa och bitvis politiskt infekterade diskussioner om att stiftelsen skulle ingå i kommunens fibernät. Men också en avbruten upphandling.

Enligt det sexåriga avtalet hyr Telenor in sig på Kindahus blivande fibernät för att kunna leverera bredbandstjänster till stiftelsens cirka ett tusen hyresrätter.

Delar av intäkterna går tillbaka till Kindahus som satsar fem miljoner kronor på utbyggnaden av fiber. Dels till lägenheter i bostadsområden som Kulla, Linnékullen, Värgårdsplan och centrum i Kisa, dels till runt 200 bostäder i Rimforsa.

Artikelbild

– Om inga konstigheter händer ska vi vara i gång fullt ut den 14 december, säger Jan Skarin.

Anders Johansson, konsult och bredbandsexpert vid Sabo (Sveriges allmännyttiga bostadsföretag), har bistått med sina kunskaper vid upphandlingen som lockade fem stora nationella aktörer att lägga anbud.

Han betonar att stiftelsens nät är ett så kallat öppet nät. Det innebär att det är upp till hyresgästen att bestämma innehåll och omfattning på de digitala tjänster som erbjuds. Utan begränsningar.

Det innebär att en liten ort (som Kisa eller Rimforsa) får tillgång till samma utbud som en storstad, säger Anders Johansson.

– Till samma pris.