– Sex stycken egna föryngringar är det mesta vi har haft på senare år. I dagsläget ser jag inte att man behöver besluta om någon licensjakt på lodjur men ökar stammen ytterligare får man titta på det, säger Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen i Östergötland.

Mellan den 17 oktober förra året och 28 februari i år har lodjursungar fötts i Boxholm, Finspång, Motala, Åtvidaberg och två kullar i Kinda.

– Enligt länsstyrelsens räknesätt så handlar det om totalt 7,5 föryngringar för Östergötland och i den siffran är det även inräknat delar av tre kullar på gränsen mot Södermanland och Örebro län, säger Mia Kjällander.

Artikelbild

| Vilthandläggare Mia Kjällander

Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegations mål är sju föryngringar som en nedre gräns för licensjakt på lodjur.

– Nu ligger vi på en halv föryngring över målet och det är för lite för att besluta om licensjakt på lo. Det måste bli minst en föryngring över målet innan det är någon idé med att ha licensjakt. Nu är vi inne i en ny period för spårsäkring som pågår till siste februari nästa år och efter den får vi se säger Mia Kjällander.

Enligt Mia Kjällander finns det ett 40-tal lodjur i Östergötland och då främst i de norra och södra delarna av länet.

En del jägare i länet menar att det nu är dags att införa licensjakt på lodjur. Hans Blomberg är vice ordförande i Finspångs jaktvårdskrets och han sa så här nyligen i Radio Östergötland:

Artikelbild

| I Östergötland finns ett 40-tal lodjur främst i de norra och södra delarna av länet

– Har man sagt sju föryngringar ska man hålla det, så att jag vill ha licensjakt. Om man pratar med fårägare så är de mycket oroliga att om lodjuren får smak på fåren så är det kört.

I år har det varit två lodjursattacker i länet. En i Ödeshög och en i södra delen av Kinda mot Kalmar län.

– Totalt var det fyra lamm som revs, säger Mia Kjällander.

Peter Monell är viltförvaltningsansvarig hos Kinda Jaktvårdskrets:

– Jag vet inte om det skulle göra någon nytta att skjuta av lo. Visst har vi lo i Kinda. Men jag tror att de har blivit färre idag mot vad det var för tre-fyra år sedan.

Peter Monell berättar att man under en dag men nysnö såg spår av en handfull lodjur.

– Det är fyra år sedan som man såg fem olika lodjursspår vid Millingetorp, Orremåla, Råsöbro och Kuvehult. Tidigare var lodjuren mer tama, nu pekar det mesta på att de är mer förvildade.