Hans Måhagen (S), kommunalråd i Kinda, har ännu inte läst Itsams utredning, som vi berättade om i fredags. Ändå säger han:

– Jag tycker inte att Itsam ska flytta och vi har meddelat att vi (Kinda kommun, reds. anm.) inte är beredda att gå till beslut den 29 november.

Han anser också att uppdraget i utredningen känns "lite snävt".

– Om man ändå utreder kunde man kanske fråga sig vad vi egentligen behöver Itsam till.

Totalt betalade Kinda cirka 15,5 miljoner kronor till Itsam förra året. Merparten av detta var köp av tjänst av olika slag, datorer, system, support, licenser och liknade.

LÄS MER: Turer kring Itsam påverkar val

LÄS MER:50-tal jobb kan försvinna från Kisa

I sitt svar på en interpellation i kommunfullmäktige förra veckan sa Måhagen att "beroende på resultatet av utredningen kan den behöva bedömas av fullmäktige".

Vd:n Mattias Robertson Bly konstaterar dock i sin utredning att de sex medlemskommunerna "och deras kommunfullmäktige har enligt kommunallagen ingen vetorätt inom frågor som rör kommunalförbundets verksamhetsområde".

Hans Måhagen igen:

– Det råder inte full enighet kring det. Därför har vi gett kommunchefen (Rosie-Marie Fors, reds. anm.) i uppdrag att gå till botten med det.

Tomas Peterson (M) är kommunalråd i Vimmerby.

– Vi har inte tagit ställning än till hur vi ska se på det här. Vi har precis fått utredningen på vårt bord och har en första sittning i eftermiddag (läs måndag).

Blir en eventuell flytt av Itsam en fråga för kommunfullmäktige?

– Det finns ett initiativ från Centerpartiet att lyfta det till fullmäktige, men där har vi inte tagit ställning än

Får Centern sin vilja i genom väntar debatt i fullmäktige den 26 november. Tre dagar innan Itsams styrelse tar ställning till Mattias Robertson Blys utredning.

När fick du kännedom om planerna på en flytt?

– För ett halvår sedan, men det är först nu som frågan har kommit i skarpt läge.

Har du som ledamot i Itsams styrelse informerat dina politiska kolleger?

– Nej.

Varför inte?

– Jag bedömde det inte som en stor fråga förrän nu när det har kommit i skarpt läge.

I Ydre har kommunstyrelsen bjudit in Mattias Robertson Bly till ett möte i nästa vecka. Behovet av mer information blev tydligt efter att kommunalrådet Sven-Inge Karlsson (C) informerat sina politiska kolleger om flyttplanerna.

– Det blev en del kraftiga reaktioner.