Vattenskoter kan vara kul för många och även en väg in i båtlivet. Men det krävs rätt hantering av de snabba vattenskotrarna, något som alla tyvärr inte har lärt sig.

Personer har ringt till oss och rapporterat om "vansinneskörning med vattenskotrar på Åsunden". Det ska ha körts väldigt snabbt mot simmande fågelsamlingar och framförandet ska ha varit allmänt störande för de kringboende. Detta föranledde till att vi kikade vidare på vad som gäller i frågan om att framföra dessa skotrar.

Enligt svenska regler är framförandet bara tillåtet i allmänna farleder, vilket i Kinda kommun innebär Sommen och Åsunden. Den som kör vattenskoter har lika stort ansvar som övriga sjötrafikanter att följa de regler som finns. Som vattenskoterförare måste du därför känna till sjövägsreglerna och i övrigt använda gott omdöme i förhållandet till annan sjötrafik. Alla bestämmelser kring nykterhet, fartöverträdelser, väjningsregler och uppträdande till sjöss gäller för såväl vattenskotrar som för övriga båtar. I dag finns varken åldersgräns eller krav på körkort för att få köra vattenskoter.

– Detta är ett växande bekymmer då antalet vattenskotrar ökar snabbt och klagomålen med dem. I Kinda finns inga hastighetsbestämmelser på exempelvis Åsunden, vad jag vet, utan detta bör mer vara en polisiär ordningsfråga, berättar Karin Fridell, länsjurist på Länsstyrelsen i Östergötland.

Vid samtal till polisen så nås inte rätt person, fast polisens presstalesperson berättar att kommer det in anmälningar så får man gå vidare med ärendet.