– Kan vi (kommunen) äga en camping i Horn kan vi också äga en i Kisa, säger Liberalernas gruppledare Lars Karsson och hans partikollega Veronica Gullbrandson.

– Vi vill också att kommunen lägger full kraft på att även hitta en plats för en camping i Rimforsa.

Som argument lyfter de fram det turistiska värdet och betydelsen för medborgare i största allmänhet som campingplatsen och badet vid Pinnarp har sedan generationer tillbaka.

Artikelbild

| Köpsugna. Lars Karlsson och Veronica Gullbrandson vill att Kinda kommun köper Pinnarps camping till ett "rimligt marknadspris".

– Pinnarp en av våra guldklimpar och att kommunen står som ägare är en strategisk fråga, säger Lars Karlsson.

Hur stämmer ett köp av Pinnarp med kommunens beslutade satsning på ett bad vid Värgårdsudde i Kisa till sommaren?

Veronica Gullbrandson ser igen motsättning allas. Snarare tvärtom.

– Kommunen behöver skapa ännu fler badplatser.

Artikelbild

| Glänsande. Pinnarp är en guldklimp, enligt Lars Karlsson.

Även Lars Karlsson välkomnar ett tätortsnära bad i Kisa och anser samtidigt att Värgårdsudde inte går att jämföra med det natursköna området vid Pinnarp.

Dåvarande Västra Kinda kommun köpte Pinnarpsbadet för 120 000 kronor 1967. Med kommunala pengar utvecklades området till en fritidsby med övernattningsstugor, restaurang och camping. Efter flera år med återkommande underskott sålde Kinda kommun anläggningen vid sjön Övre Föllingen till ett privat bolag 1987.

Artikelbild

| Färdriktning. Privat eller kommunalt ägande? Liberalerna i Kinda har sin uppfattning klar.

Sedan dess har solskenstimmarna, baden, glassarna och kallsuparna varit många vid Pinnarp. Liksom de ekonomiska och juridiska bekymren.

Efter ännu en konkurs valde Kinda sparbank som största fordringsägare att köpa tillbaka hela rasket med byggnader och inventarier 2004. Anläggningen hyrdes ut under några säsonger innan Magdalena och Bert Lock blev nya ägare 2008. Restaurang- och konferensdelen brann ner till grunden hösten 2010 och har inte ersatts.

Två år senare fick campingplatsen nya ägare i Annika och Dennis Seegers. Sedan dess har diskussionerna kring Pinnarp handlat mycket om i vilken mån allemansrätten gäller på området.

Det historiska perspektivet är inget som skrämmer dagens Kindaliberaler som i första hand tänker sig att en arrendator ska stå för driften, men att kommunen utreder möjligheten att utveckla området.

Eventuellt i samarbete med Föllingen hotell och golfbanan vid Björndal som ligger i omedelbar närhet, men även med skidanläggningen Tolvmannabacken i Kisa.

Lars Karlsson och Veronica Gullbrandson betonar allvaret i partiets förslag att kommunen köper Pinnarp.

– Det blir en av partiets valfrågor.