Kinda kanal har en historia som sträcker sig över 200 år tillbaka i tiden. I början av 1800-talet började utgrävningar och slussbyggnationer att byggas. Efter vissa uppehåll så stod kanalen klar i början av 1870-talet.

Sedan 2015 har det en gång varje sommar anordnats en båttur med M/S Kind. Det är Kinda kanal som står bakom turen och vanligtvis går Kinda kanals turer mellan Linköping och Rimforsa, men i det här fallet gör de en båtupplevelse runt om i Kinda. I söndags anordnades årets runda som inleddes i Hycklinge och sedan begav de sig ut på sjön Åsunden. Guider för dagen var Jerker Carlsson och Joakim Johansson som båda två är med i stödföreningen Kinda kanals vänner.

– Vi var mycket nöjda och det kändes som att passagerarna tyckte det också, säger Jerker Carlsson.

Båten M/S Kind åkte förbi platser såsom Bjuggö, Oppeby och Björkfors bland annat och hela turen tog cirka tre timmar att genomföra. I år var båten fullsatt, alltså var det omkring 60 personer som åkte med.

En stor anledning till att dessa båtturer anordnas en gång varje sommar är för att visa upp Kindas natur, båttrafik och sägner. Att det blir av blandning av både boende i kommunen och personer är på besök i Kinda, tycker Jerker och Joakim är det allra bästa.

– På det här sättet vill vi lyfta bygden och visa så mycket som möjligt av allt det vackra i Kinda och vi som anordnar det här tycker att det är väldigt rogivande, säger Jerker Carlsson.