– Jag, vad ska man göra när det är så torrt och skörden är minimal. Jag har plockat fram lien och slår dikesrenarna runt om min hästgård här i Slätmon. Jag har aldrig använt lie tidigare men man lär sig fort, säger Maggi von Wachenfeldt.

Maggi startade sin verksamhet i Slätmon 1984. Först var företagsnamnet Berga häst- och ridutbildning. Sedan 1991 är namnet Kinda Häst. Under åren har bland annat ladugården byggts om till häststall och ett ridhus har byggts och flera kurser har arrangerats. I sommar har Maggi haft tre kurser i dressyr med en handfull deltagare vid varje tillfälle.

– Det har varit lagom att ha tre kurser med tanke på den varma sommaren. Men vi har haft tur med vädret på den sista dressyrkursen, det regnande faktiskt lite, säger Maggi von Wachenfeldt.

Artikelbild

| Maggi med två av sina elva hästar, Poseidon och Jameson

Maggi har som många andra djurägare stora problem med att få fram foder till sina elva hästar.

– Jag har knappt nio ton hö på skullen och det räcker en och en halv månad. Jag behöver 15 ton till för att täcka upp vinterperioden. Mina hästar får gå ute så länge det bara går för att jag ska spara på det foder jag har.

Maggi påminner om att 1969 var en torr sommar.

– Jag pratade med en veterinär som sa att sommaren 1969 var väldigt torr. Då klarade man sig ganska bra för att man hade mindre djurenheter. Nu har man stora gårdar med många djur och då blir det svårt att få fram foder när torkan håller i sig. Det man hoppas på nu är att det blir regn i augusti och september.

Artikelbild

Deltagarna i helgens dressyrskur. Fr v Maria Andersson, Uppsala på Kola, Helena Röcklinsberg, Kolmården, Katarina Borg, Rimforsa, Anna Millberg, Rimforsa på Orville von Bay, Anna Helander, Kisa och Anna Örtnäs, Linköping på Poseidon

Förra månaden blev Maggi erbjuden att köpa hö.

– Ja, men det är hutlösa priser som jag som har en liten gård inte har råd med. Jag skulle få köpa fem ton hö för drygt 33 000 kronor inklusive moms och frakt, det är för mycket pengar, säger Maggi och fortsätter:

– Problemet som jag ser på det är att nu hjälper man inte varandra, utan stjälper varandra istället. Man vill bara tjäna pengar. Maggi har vidtagit flera åtgärder för att få fram eget foder till sina hästar.

– Jag har stängslat in små lyckor, ängar och vallar som jag har tagit hö på med armeringsstolpar från 1980-talet och elband.

En annan åtgärd är att Maggi slår dikesrenarna runt gården med lie.

– Jag har aldrig slagit med lie tidigare men det går bra. Ett önskemål jag har är att man tillverkar lieskaft för vänsterhänta, då skulle det bli lite enklare för mig att använda lien.