Det var nog en och en annan som höjde på ögonbrynen i går när Per-Åke Olsson kom rattande sin bil med en ovanligt lång last efter bilen norrifrån på Storgatan i Kisa. Per-Åke äger tillsammans med Anders Vaernéus AB Sjöexpress som för ett par år sedan flyttade från Rimforsa till Kölefors, till större lokaler som Kölefors Bruk tillverkade yxor i mellan 1912 och fram till mitten på 1960-talet. Nu börjar man även bli trångbodd här och söker lokaler för vinterförvaring av äldre båtklenoder. Och det var just det som Per-Åke var på väg till i går förmiddag.

Vi tar det från början. Anders Vaerneus var för någon månad sedan och besiktade bilen i Kisa, då såg han en skylt om att lokaler uthyres i en fastighet.

– Ja, så var det, säger Per-Åke Olsson som på måndagen rullade in med sin last värd runt tre miljoner kronor.

Artikelbild

| – Båten har plats för fem personer, säger Per-Åke Olsson

På den specialgjorda trailern låg en 10,5 meter lång Rumranner. Tillverkad in- och utvändigt i mahognyfaner och med en v8-motor på 400 hästkrafter och med en toppfart över 40 knop.

– Det är en av ett antal byggda kopior av den klassiska båten Rumrunner. Den här är tillverkad i Schweiz där även ägaren finns som har båten i Stockholms skärgård och ville nu att vi skulle förvara den över vintern. Den är ju lite speciell och har plats för fem personer, säger Per-Åke Olsson. Under vintern kommer båten att putsas upp och några småskador lagas.