Det första valborgselden i Sommarro var 1960, då Karl Petersson, även kallad för Kongo-Pelle, efter sin tid som missionär i Afrika ägde fastigheten som efter hans död testamenterades till Elimförsamlingen och 1969 invigdes som Elimkyrkans sommargård. Två gånger under de nära 60 åren har inte majbrasan tänts. 1980 när det kommer mängder av blötsnö fick man in fjutt på rishögen och så denna valborg, då det är eldningsförbud i hela länet och länsstyrelsen inte gav några som helst dispenser för eldning.

Vackra Sommarro bjöd på en ljum vårkväll som inleddes med vårsånger av SP-kören som ackompanjerades av dragspelarna Einas Samuelsson och Anita Johansson, "Mosippan", "Sjösalavår", "När det våras ibland bergen" och "Vintern rasat ut" var några av sångerna kören framförde.

Före detta pastorn i Elimkyrkan i Horn, Håkan Carlsson höll vårtalet:

Artikelbild

| SPF-kören och dragspelarna Anita Joahnsson och Einar Samuelsson sjöng coh spelade vårsånger

– Valborg är en gammal tradition med hundratals år på nacken. På våren har vi många förväntningar och de som man hade som barn förändrar sig ju äldre man blir. Med dessa ord vill jag utbringa ett fyrfaldigt leve för våren, hurra, hurra, hurra, hurra.

Lite eld blev det iallafall i Sommaro. Församlingens pastor Jan Gustafsson hade med teknikens hjälp och en storbildsduk gjort så att lågorna brann under kvällens vårtal.

Nere vid sjön Föllingen stod dock den riktiga rishögen intakt.