Det är ingen fager syn som möter resenärerna när tåget stannar vid resecentrum i Kisa. Klotter, sönderslagna fönsterrutor, ett stationsområde som ser ut som en viltåker och två byggnader i förfall, dels stationsområdet och dels godsmagasinet. Inte är det bättre på "framsidan" av stationshuset, dit bussresenärerna kommer och får se klotter, sönderslagna eller täckta fönsterrutor och en allmänt skräpig plan.

– Det är bedrövligt, jag håller med. Helst skulle vi vilja riva ner stationshuset i dag, säger Jimmy Bexell, chef för teknik och drift.

Diskussionerna om hur resecentrum ska se ut i framtiden har varit en långbänk sedan tio år tillbalka. Det började med en arkitekttävling som kostade skattebetalarna runt en miljon kronor och som inget blev av. För fem år sedan kom ICA in i handlingen och ville bygga en ny livsmedelsbutik på området och sedan dess har det utretts hur området ska utformas. Just nu pågår detaljplanearbetet.

Artikelbild

| – Inom ett par veckor kommer väntsalen att målas om, säger Jimmy Bexell.

– Vi är inne i utredningsfasen och har inget färdigt förslag, det är mycket som ska vägas in. Det är ett väldigt komplext område som ska gås igenom, säger plan- och byggchef Maria Hedberg.

Detaljplanen som nu finns för området vid resecentrum är från 1947 med några uppdateringar genom åren.

– Det gamla gäller till viss del, men en ny kommer att tas fram. Om ett år kan ett utkast för samråd vara klart och jag skulle tro att detaljplanen kan var antagen om två år, säger Maria Hedberg.

En resenär, som vill vara anonym, som åker tåg varje dag säger så här:

Artikelbild

| Det är ingen fager syn som möter tågresenärerna när de kommer till Kisa.

– Det ser så skabbigt ut och det har blivit betydligt sämre sedan i våras. Det är ingen bra syn man får när tåget stannar i Kisa.

– Vi ser som sagt att byggnaden rivs så fort som möjligt, vilket vore det absolut bästa. Nu kostar den bara pengar i lite halvdant underhåll. Hur lustigt det än låter kommer vi inom ett par veckor att måla om inne i väntsalen, där det har klottrats och förstörts. Klottret på utsidan av byggnaden kommer också att åtgärda och målas över. Vi kan inte låta stationshuset förfalla helt och hållet, Jimmy Bexell.

Artikelbild

| En låda med lite fräscha blommor förgyller ena gaveln på stationshuset.

En annan resenär som också vill vara anonym menar att hela området är en skam för inte bara Kisa, utan även hela Kinda.

– Man säger att marknadsföring är en viktig del i en kommuns verksamhet, men då har man inte tittat på hur det ser ut här.