Larmet kom till SOS klockan 14.34 på torsdagseftermiddagen. Enligt de första uppgifterna från SOS Alarm, som rapporterades in av flygledningen, brann det i terrängen med kraftig rökutveckling strax söder om Vervelsjön mellan Kisa och Gullringen. Räddningstjänsten åkte till platsen med två enheter för att få branden, som brann med öppna lågor, under kontroll.

– Elden är inringad men det brinner med öppna lågor. Börjar det blåsa finns det risk att den sprider sig, säger Marcus Andersson, räddningsledare i Kinda.

Enligt Marcus Andersson ska det röra sig om ett område stort som en fotbollsplan som brinner. Strax innan klockan 16 uppger han att räddningstjänsten har branden under kontroll.

– Vi har en helikopter i beredskap om elden skulle ta fart, men i nuläget behöver vi inte den, berättade han.

Vid 17.30-tiden meddelade räddningstjänsten att det fortfarande brann med öppna lågor.

– Det är lite vind, men branden kommer inte sprida sig utanför de begränsningar vi gjort. Där det brinner så brinner det med bra låga så får man inte vatten på så tar det sig, sa Marcus Andersson.

Räddningstjänsten hade inledningsvis prognosen att de skulle vara klara på platsen runt 22-tiden. Vid 21.30 såg det annorlunda ut.

– Vi kommer vara kvar på platsen till efter midnatt och därefter kommer två brandmän vara brandvakt under natten. Det ryker fortfarande från ganska många ställen, säger Marcus Andersson.

Han menar att de har fått gå ner djupt i marken på grund av torkan och att det krävs mycket vatten för att det ska slockna. Däremot ska det inte finnas någon risk för spridning.

Det ska inte finnas några närliggande hus i det drabbade området.