– Nej, det var inte något bra val för oss. Vi har haft problem på riksnivå och de turer som har varit kring vårt toppnamn Cecilia Wikström har skadat oss helt enkelt, plus att vi har en avgående partiledare, kommenterar Kindapolitikern Lars Karlsson (L) direkt på morgonen efter det preliminära valresultatet.

Går det bara att skylla på turbulensen som varit?

– Jag tror att det har gjort att vi har uppfattats som väldigt luddiga, men den allmänna opinionen har inte heller varit till vår fördel. Vi är ett väldigt EU-vänligt parti och har drivit den frågan väldigt hårt, vilket vi vunnit många röster på i tidigare val, men nu är kritiken mot EU tydligare och det märks i valresultatet.

Artikelbild

| Sämst resultat i Kinda gör Liberalerna som störtdyker med 5.7 procent. "Nej det var inget bra val av oss", säger Kindapolitikern Lars Karlsson.

För Sverigedemokraterna, som till skillnad från Liberalerna är kritiska till EU-samarbetet, blev valresultatet en betydligt trevligare historia. I Kinda ökade partiet mest av alla och gick framåt med 5,1 procent i jämfört med valet för fem år sedan. Mest markant var framgången i valkretsen Horn-Hycklinge-Björkfors där SD ökade från 16,7 till 24,2 procent, vilket gör att de med god marginal går om Centerpartiet som största parti.

– Många av de regelverk och lagar som vi måste förhålla oss till på lokal nivå kommer i väldigt stor utsträckning från EU-samarbetet. Då blir det positivt när vi kan öka vårt inflytande även där, så att vi kan påverka beslut ända från toppen ner till botten, säger Christian Nordin Olsson (SD).

Ni har tidigare förespråkat att Sverige ska lämna EU. Hur är din inställning?

– I och med det nya läget, där de partier och konstellationer på EU-nivå som varit kritiska fått ett större inflytande, finns det en reell chans att det går att förändra den utveckling som varit. Därför är det rimligt att ta tillvara på den chansen för att se vad vi kan åstadkomma.

Artikelbild

| Trots att de backar med nära två procent är Socialdemokraterna fortfarande störst i Kinda med 23 procent. "Det är givetvis tråkugt att vi backar", säger Conny Forsberg (S).

När det gäller resultatet i stort, för hela kommunen, är valdeltagandet en annan anmärkningsvärd siffra. 3 858 Kindabor gick till valurnorna den här gången vilket är 412 fler än EU-valet 2014. Totalt röstade 50,5 procent av alla röstberättigade, en ökning med 5,6 procent. I de övriga valkretsarna, i Rimforsa och Kisa, är Socialdemokraterna fortfarande det största partiet, trots att de på totalen backar med nära två procent.

– Att det är fler som röstar är jättepositivt, vi är generellt väldigt duktiga på att gå till valurnorna här i Kinda, men givetvis är det tråkigt att vi som parti backar. Jag vet inte riktigt varför, det måste vi analysera, men samtidigt känns det givetvis bra att vi fortfarande är störst, säger kommunalrådet Conny Forsberg (S).