– Jag har alltid velat söka dit, ända sedan jag var jätteliten, och när jag fick beskedet trodde jag först att de skämtade, sedan blev jag hur glad som helst. Det ska bli jättespännande, säger tioåringen när vi träffar honom i Rimforsa, under en helt vanlig skoldag.

Under de kommande veckorna, innan sommarlovet, kan det vara hektiska tider som väntar för Rimforsakillen. Jobbet som barnskådespelare kräver nämligen att skolarbetet sköts hemifrån, parallellt med de dagslånga repetitionerna vid sagoparken i Vimmerby. Det är många moment, repliker och dansrörelser som ska sitta inför premiären den 18:e maj, men Lucas är allt annat än orolig.

– Visst känns det pirrigt att vi ska uppträda inför så många människor och ibland är det svårt att komma ihåg allt som ska göras på scenen, men jag känner mig ganska chill trots allt. Alla som jag jobbar med är så snälla och de stöttar mig, berättar han och fortsätter:

Artikelbild

| "Visst känns det pirrigt att uppträda inför så många människor", medger tioåringen Lucas som just nu förbereder sig inför sommarens säsong.

– Jag var aldrig förberedd på att jag skulle få en huvudroll, men det känns verkligen jättecoolt.

Av totalt 227 sökande var han ett av de 67 barn som i början av året kallades till audition för någon av de olika rollerna på Astrid Lindgrens Värld. Under en hel dag, fylld med lekar och aktiviteter, fick de möjlighet att göra avtryck, något som Lucas Karlsson lyckades med. Några veckor senare hade han, tillsammans med två andra killar, nämligen valts ut för att göra verklighet av den busiga pojken från Lönneberga.

– Folk säger ofta att jag ser lite busig ut, så jag kanske passar bra för rollen som Emil. För att spela honom tror jag att jag behöver vara lite mer sprallig än jag brukar vara, och så måste jag färga håret så klart.

Om du ser busig ut, betyder det också att du är busig?
Artikelbild

| "Ibland är jag busig. Jag tycker om att skrämmas i alla fall", berättar barnskådespelaren.

– Ibland är jag det. Jag tycker om att skrämmas i alla fall, det brukar jag göra hemma.

När parken väljer ut sina barnskådespelare är det framförallt två kriterier som väger tungt, rätt ålder och lokal förankring, men i slutändan är det auditiondagen som avgör.

Artikelbild

| Totalt var det 227 barn som ansökte om att få bli barnskådespelare och 67 kallades till audition. Lucas från Rimforsa är en av 27 stycken som valdes ut.

– Vi har 27 barnskådespelare som jobbar hos oss under sommaren och vi försöker, så gott vi kan, att välja ut barn från regionen, bland annat för att skolarbetet ska fortsätta att fungera, berättar marknads- och försäljningschefen Lena Möller.

När Lucas Karlsson snart ställer sig på Vimmerbyscenen hoppas han att det bara är början på något större.

– Som liten ville jag bli artist men nu tror jag faktiskt att jag vill satsa på en skådespelarkarriär. Jag hoppas att jag lär mig mycket i sommar, avslutar han.