Det var många som hade svårt att stå still på stationen. Klockan 10.00 hade Kisa Scoutkår samling för att tillsammans åka på läger i Västervik. Systrarna Edith och Rut Hermansson Bouvin stod redo med sin pappa Anders och inväntade avfärden.

– Jag har varit på scoutläger många gånger förut. Det roligaste ska bli att sova i tält, säger Edith och Rut håller med.

På en lägergård vid kusten ska ungefär 60 deltagare från scoutkåren tillbringa en helg med att leva friluftsliv. Och årets tema är vatten.

Artikelbild

| På jackärmarna har Elsa Ydringer samlat märken från tidigare läger och ansra saker hon gjort inom scouterna.

– Vi kommer att paddla, både kanot, kajak och sådana SUP:ar, stand up paddle boards. Det kommer att vara aktiviteter om miljö och natur. Vi kommer att håva i havet och använda lupp för att se vad det finns för liv i vattnet. Titta på småkryp och sådant. Vi kommer också att ha hantverk, testa att tillverka papper till exempel. Allt har med vatten att göra på olika sätt, berättar Fredrik Larsson, ordförande i Kisa scoutkår.

Temat sattes då det passar väldigt bra på den plats som lägret ska hållas. Men även för att det är en väldigt aktuell miljöfråga. Barnen får lära sig mer om att använda vatten hållbart och hur viktigt det är med vatten för livet på jorden.

– Att vara ute i naturen för att leva friluftsliv har alltid varit en del av scouterna. Då är det också naturligt att tänka på miljön. Men det har, som för alla andra, accelererat de senaste åren. I takt med att hållbarhetsfrågorna kommer upp mer på dagordningen så jobbar man ju mer och mer med det. Så är det absolut, säger Fredrik Larsson.

Han har själv varit på många läger, då han varit scout sedan barnsben. Det han ser mest fram emot med årets läger är paddlingen, och att få se de yngsta barnen på åtta-nio år testa att sitta i en kanot för första gången.

Artikelbild

| Många barn hoppade runt och pratade spänt med varandra. Lägerkänslan infann sig redan på stationen.

– Det ska bli väldigt roligt att sticka ut med barnen. Först kanske de tycker oj vad vingligt det är, och den här kanoten kommer att välta direkt. Men sedan få känna hur man sitter väldigt nära vattnet, hur det är väldigt stabilt och tryggt och man kan paddla iväg och komma långt ut på vattnet på ett säkert och spännande sätt, säger Fredrik Larsson.

Elsa Ydringer står och väntar tålmodigt på parkeringen. Hon är varit på läger förr, och bär dagen till ära en jacka med märken på.

Artikelbild

| Rut och Edith Hermansson Bouvin var mest sugna på att sova i tält.

– Märkena är för de läger jag har varit på, för vilken del av scouterna man är med i och för grejer man har gjort. Jag tycker att det ska bli roligast att få vara med vännerna på lägret, säger Elsa Ydringer.