– Jag satt på våren 2011 i bilen utanför Coop och väntade på min fru. Då fick jag idén till att vi måste göra något och ha lite roligt och på den vägen är det, säger SPF Ydres ordförande Jan-Anders Bergquist.

Med närmare ett 30-tal funktionärer från SPF-föreningen i Ydre serverades ostkaka i stora lass och korv och hamburgare grillades och såldes, likaså hemystad ost och Kindagurka. Nytt för i år var att SPF:arna sålde kräftor.

– Det är en strykande åtgång på det mesta, säger Jan-Anders Bergquist.

Artikelbild

| – Jag fick idén till levande torg i Österbymo för åtta år sedan, säger SPF-ordförande Jan-Anders Berquist.

Ett 20-tal knallar fanns på plats, de flesta från bygden, men en och en annan lite långväga ifrån, bland annat Lars och Jeanette Axelsson från Eksjö.

– Vi säljer odlad lax från sjön Bolmen vid Ljungby. Jag röker den hemma och så är vi ute och säljer på lite mindre marknader och hembygdsfester. Vi är pensionärer, så det är en hobby vi har, säger Lars Axelsson.

Odd Band från Mölbytrakten bjöd på många gamla fina slagdängor från en svunnen tid.

– Vi bildades för 30 år sedan och Arne Ruhlander, 91 år och Åke Wigren, 89 år har varit med hela tiden, säger kapellmästare Hans Sundén, 67 år.

Artikelbild

| Lars och Jeanette Axelsson från Eksjö köper odlad lax som de sedan röker.

SPF Ydre delar varje år ut stipendie till unga lovande lokala förmågor. I år fick Iris Skillermark som spelar fiol och Kristian Eriksson som spelar saxofon dela på priset.

– Jag uppskattar att det har varit runt 1 500 besökare här i dag, säger en nöjd Jan-Anders Bergquist.