Poliserna ser positivt på omorganisationen

Vad blev egentligen effekterna av polisens omorganisation och hur ser det polisiära arbetet ut i Kinda? Vi tog ett snack med områdespoliserna Niklas Roosvall och Erik Johansson för att få reda på mer.

Områdespoliserna Erik Johansson och Niklas Roosvall ser positiva effekter av myndighetens omorganisation. "Vi har ett större batteri att tillgå", säger de.

Områdespoliserna Erik Johansson och Niklas Roosvall ser positiva effekter av myndighetens omorganisation. "Vi har ett större batteri att tillgå", säger de.

Foto: Dennis Petersson

Kinda kommun2019-09-13 14:09

– Att hitta rätt i organisationen, vad som fungerar och vad vi bör göra, det har tagit ett par år. Nu tycker jag att den sitter, i alla fall hos oss, och vi kan på ett ännu tydligare sätt än tidigare jobba mot den problembild som finns, menar Niklas Roosvall, chef för områdespolisen i Linköping.

Vi träffas vid kommunhuset i Kisa. Via entrén, och ytterligare ett antal dörrar, tar vi oss in till de lokaler som fortfarande återstår av poliskontoret. Någon reception eller möjlighet att ta emot allmänheten finns inte ännu och de  är rörande överens: den nuvarande lösningen är inte optimal.

– Redan när jag fick den här tjänsten stack jag ut hakan och sa att vi, i och med omorganisationen, skulle tappa en del av vår tillgänglighet i kommunerna, samtidigt som närvaron fortsatt skulle vara den samma. Att kontoret ser ut som det gör i dag är under all kritik, konstaterar Roosvall och fortsätter: 

– Det är mycket byggnationer inom polisen efter omorganisationen, men nu har vi fått gehör för att det här är en prioriterad fråga, att vi ska få till en reception och en dörr ut mot torget.

Erik Johansson började att arbeta i Kinda och Ydre redan för sju år sedan och är i dag en av de områdespoliser som har ett extra ansvar för kommunerna. Han utgår ifrån Linköping, men förlägger flera av sina arbetsdagar i Kisa. Så här säger han om polisens omorganisation:

– Nackdelen är väl det vi redan har lyft, att allmänheten inte kan komma hit och knacka på dörren alla dagar i veckan. Att vi utgår från Linköping är mestadels positivt enligt mig. Det gör att vi har ett större batteri med resurser att tillgå när något väl händer, berättar han och fortsätter: 

– Vi har till exempel en civil grupp som jobbar riktat mot narkotika. Vi har också ett större samarbete med trafikenheten.

I polisens och kommunens medborgarlöften för 2018 och 2019 låg problematiken kring motorburen ungdom högt på listan, så även narkotikan. Riktade insatser har gjorts för att få bukt på skadegörelsen.

– Den verksamhet som vi bedriver i dag är absolut fullgod och min förhoppning är att vi kan bibehålla den framöver, och kanske till och med utöka. En målsättning jag har är att vi ska kunna ha en större tillgänglighet här på stationen, med öppettider och receptionspersonal, avslutar Roosvall.

Erik Johansson är en av de områdespoliser som har ett extra ansvar för Kinda/Ydre. "Vi har ett större samarbete med trafikenheten", berättar han.
Erik Johansson är en av de områdespoliser som har ett extra ansvar för Kinda/Ydre. "Vi har ett större samarbete med trafikenheten", berättar han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!