I lördags så fylldes det lilla samhället Horn av tusentals människor. Hantverkare, knallar och besökare skapade tillsammans en livfull dag i det varma sommarvädret. Man firade även 25 år och kryddade på lite extra i samband med detta.

Det är Horns Marknadsförening som i 25 år har arrangerat denna marknad i södra Kinda. Idag har man ett välkänt rykte av att vara en kvalitetsmarknad dit många hantverkare drar sig. Det soliga vädret gjorde att många besökare vågade ge sig ut för att njuta av marknadsstånden som bestod mest av lokala och internationella hantverk. Man startade marknadens jubileumsfest med en näverlursfanfar utförd av Eimer Lieberth. Alla barn fick utan kostnad hoppa hoppborg, åka karusell och äta glass. Den gamla tändkulemotorn var igång som vanligt och i år hade man även en stenkross och en stubbrytare som man visade upp. Denna del av marknaden gör att även männen kan tänka sig att följa med på marknaden.

En av många hantverkare som drog sig till marknaden var Ulla Friberg, som bland annat bakar tunnbröd på hemodlade och ekologiska varor. Mjölken kommer från hennes egna Vänekor, som är en utrotningshotad svensk allmogeko. Mjölet kommer från kravcertifierade gårdar i Östergötland (Tunarp och Opplunda Säteri) och är malet i Orga kvarn. Ett av de speciella tunnbröden som Ulla bakar kallas för Kavelgris, ett tunnbröd med anor från Älvdalen som är baserat på kokt potatis. På Ullas gård, Gävbo i Gammalkil, så odlar hon även något som kallas för nakenkorn, något som lämpar sig väl i dessa torra tider då de har väldigt djupgående rötter.

Artikelbild

| Flygfoto över Hornmarken.

– Det är första gången jag är här på Horn marken. Jag har hört att det ska vara en kvalitetsmarknad och det är kul att äntligen vara här, säger Ulla Friberg.

En av Ullas kunder på marknaden, Theodor Zombory, är också här för första gången. Han kommer ända från Stockholm för att uppleva denna marknad.

– Det är kul att vara här. Helt fantastiskt tunnbröd som Ulla har bakat. Jag är imponerad av hennes engagemang. Idag ska jag njuta av marknaden och det vackra vädret, kanske köpa några munkar, säger Theodor Zombory.

– Det kom förvånansvärt mycket folk trots det varma vädret. Knallarna som var på plats var nöjda med dagen. En lyckad marknad helt enkelt. Vid caféet var det även marknadsfest under fredags- och lördagskvällen, säger Börje karlsson från marknadsföreningen.

Artikelbild

| Ulla Friberg servade kunden Theodor Zombory.

Det blev en trevlig marknadsdag för alla inblandade med loppisar, hantverk, knallar och glass i mängder.