På en slingrig grusväg några kilometer från riksväg 23/34 går färden mot Mjölkvik gård. Här har Kristdemokraterna i Kinda bokat ett studiebesök hos Agri Omsorg som bedriver daglig verksamhet på gården sedan 2010. Verksamheten började på Lill-Valla utanför Rimforsa 2008 och har sedan växt med enheter i Mjölkvik och sedan 2015 även på Stora Gåra söder om Linköping. Men något studiebesök var det inte som det hela handlade om, nej kristdemokraterna i Kinda hade tidigare beslutat att ge Agri Omsorg sitt årliga (nästan) uppmuntringspris Vitsippspriset.

– Det är lokala föreningar av kristdemokrater som delar ut priset. Förra året delade vi i Kinda inte ut något pris, utan la all kraft på valet. Men i år är vi väldigt stolta över att få ge Britt-Marie Lennman och hennes arbetstagare och personal på Agri Omsorgs tre gårdar priset, säger Lena Käcker Johansson, ordförande för Kindas kristdemokrater.

– Det är väldigt roligt att vi alla som jobbar på våra tre gårdar uppmärksammas på det här viset. Vår drivkraft är att alla ska utvecklas efter sig egen förmåga. Vi tog namnet Agri för det hör ihop med jord och jordbruk och det passar oss perfekt för vi har fötterna i myllan och jord under naglarna, säger Britt-Marie Lennman.

Artikelbild

| Britt-Marie Lennman prisa av KD:s ordförande i Kinda, Lena Käcker Johansson

Totalt på de tre gårdarna är 54 arbetsdeltagare och ett 20-tal handledare.

– Fokus ligger på djur och natur. Vi ger mat och vatten till djuren och städar. Vi plockar ägg, vi har ett hundratal höns, och räknar äggen, tvättar dom, säljer ägg och räknar pengarna som kommer in och som vi sedan gör något kul för, säger Britt-Marie Lennman.

De som arbetar kommer från Linköping och Kinda kommuner finns på gårdarna från måndag till fredag.

– Under helgerna sköter vi ruljansen själva, säger Britt-Marie Lennman.

Artikelbild

| Några ankor ligger i skuggan

På gårdarna finns utöver höns en mängd djur som ska skötas och vårdas, det är bland annat hästar, minigrisar, ankor, kor, getter, marsvin, katter och hundar.

– Arbetsdeltagarna är mellan 20 år och 65 år och alla jobbar efter sin egen förmåga och några går till arbete, vilket är klockrent för oss. Det är det bästa som kan hända, säger Britt-Marie Lennman.