– 2018 är vårt bästa år någonsin. Vi hade en fantastisk försäljningsökning i somras, säger Maria Ström, företagets vd.

Den varma sommaren gjorde att efterfrågan på färsksaltad Kinda-gurka sköt i höjden med hela 40 procent.

– Vi är rikstäckande och säljer det mesta via livsmedelsgrossister. Men traditionen att äta saltgurka är starkast här i Östergötland, vår hemmamarknad, säger produktionschefen Håkan Ström.

Artikelbild

| Annelie Karlsson har jobbat på Kinda Gurka i 35 år, sedan hon gick ut grundskolan.

Maria kom in som extern vd för Kinda Gurka och fick efter ett par år förfrågan om att överta företaget.

– Jag lurade med min man. Vi köpte företaget 2003 och driver det tillsammans. Det är en säsongsintensiv verksamhet vi lever med, som att driva lantbruk, säger Maria.

För närvarande råder lågsäsong och makarna Ström har passat på att fara i väg på semesterresa. Högsäsongen drar i gång runt påsk och fortsätter under hela sommaren.

– Svenska växthusodlade gurkor börjar levereras till oss i mars, för att processas till färsksaltad gurka. Växthusen levererar ända fram till oktober, så länge det växer i Sverige, säger Maria.

Artikelbild

| Äkta saltgurka, eller "vintersaltad gurka" som den också kallas, läggs in av svenska frilandsodlade smågurkor i tunnor under augusti-september innan de mjölksyrafermenteras.

– Sommaren är väldigt intensiv. Då ska en hel årsskörd av frilandsodlad gurka tas emot och läggas i tunnor för konservering. Det handlar om 30 ton gurka om dagen, en lastbil med släp, som ska läggas in direkt, säger Håkan.

Kinda Gurka hanterar årligen cirka 500 ton gurka, varav hälften produceras som färsksaltad gurka och hälften blir inlagd gurka som helkonserv. Företaget har tio heltidsanställda, men under den intensiva sommarperioden tar de även in ett tiotal ungdomar från trakten.

Artikelbild

| Heltidsanställda Annelie Karlsson och Carina Nilsson arbetar i produktionen för färsksaltad gurka.

– Livsmedelsbranschen är tuff med pressade priser. Vår utmaning är att få utrymme på butikernas hyllor i konkurrens mot andra produkter, säger Maria.

– Men det går bra för oss. Vi har som mål att öka omsättningen varje år. Det har vi lyckats med under alla 15 år här. För 2018 räknar vi med en ökning på 15 procent, säger Håkan.

Artikelbild

Kinda Gurka har prisats av Hagdahlsakademien för saltgurkans självklara plats i östgötsk matkultur. Maria och Håkan Ström utsågs dessutom till Årets företagare i Kinda/Ydre 2018.

– Det berodde nog mycket på att vi sprider Kinda-namnet ut i Sverige, säger Maria.

Paret Ström lutar sig inte nöjt tillbaka utan satsar vidare mot nya mål.

– Vi har investerat en hel del i nya maskiner, för att ersätta utslitna och för att utveckla produktionen, säger Håkan.

– Vi har en potential att öka mot restauranger. Hittills har vi inte jobbat mot restauranggrossister. Där har vi goda möjligheter att växa, säger Maria.