Ännu en Amerikavecka är avslutad och i stort verkar de flesta nöjda med årets arrangemang.

– Det blev en väldigt bra Amerikavecka. Det har funnits någonting för alla och det var även kul att det var så många amerikaner här, säger Britt Stenman, ordförande för Peter Cassel-sällskapet.

Under drygt en vecka pågick Amerikaveckan som arrangeras vartannat år i både Kinda och Ydre. Det inleddes med invigning vid kvarteret Vråken i Kisa, sedan följde ett stort och brett program som avslutades i fredags. Under veckan har bland annat emigrantmuseet återinvigts, ungdomskårens sommarkonsert har arrangerats och allsången på Kisa hembygdsgård lockade över 1 400 besökare.

Artikelbild

| Britt Stenman, ordförande för Peter Cassel-sällskapet, har även suttit med i arbetsgruppen för att förbereda Amerikaveckan.

En annan höjdpunkt på programmet enligt Britt Stenman, var Gunlög Furs föreläsning på Kisa bibliotek.

– Hennes föreläsning var verkligen bra och det gjorde att man fick ett djupare perspektiv på hela emigrationen, säger Britt Stenman.

Hon säger även att det är kul att så många människor har varit engagerade med att både besöka och även vara med och sälja saker på exempelvis hantverksmarknaden under invigningsdagen.

Amerikaveckans program var väldigt utspritt över hela Kinda och Ydre. I Ydre kommun inleddes veckan med Råås kvarn-dagar och Andrew Peterson-museet höll öppet i stort sett varje dag. Släktforskaren Ted Rosvall besökte Ydre bibliotek i Österbymo och höll en föreläsning om just släktforskning.

Artikelbild

| Emigrantmuseet inne i Café Columbia har invigts efter ett år av renovering. En av många saker som hände under Amerikaveckan.

Jan Hermelin är ordförande för Andrew Peterson-sällskapet och han är, liksom Britt Stenman, mycket nöjd med årets Amerikavecka.

– I stort tycker jag att det blev lyckat, vi tar med oss mycket positiva saker från det här året, säger han.

Något som Jan Hermelin själv var involverad i var det Garden party som arrangerades i Asby den 21 juli. Där var det många aktiviteter under dagen såsom hästskokastning och tipspromenad bland annat. Under torsdagen hade Jan också visning av sitt musikaliska bildspel kallat Utvandrarna till sista brevet hem. Det skedde i Kulturverkstan i Österbymo inför ett 100-tal besökare. Jan hade även besökare från USA som han guidade runt inne på Andrew Peterson-museet i Asby.

– Jag tror att Ydre har potential för att göra mer till kommande Amerikaveckor. Jag tycker att det är bra att man har med ett sådant inslag som Råås kvarndagar som tillför mycket, säger Jan Hermelin.