– Det var en glad överraskning som jag inte hade en aning om. Jag har ingen dator så jag vet inte hur det har gått, säger Claes Norrby (SD), ledamot i Ydre fullmäktige.

Vid EU-valet 2014 fick SD 11,4 procent i Ydre, vilket motsvarar 181 röster. Efter söndagens EU-val nära på fördubblar SD sina röster till 328 eller 19,6 procent, vilket gör att partiet fick flest röster av samtliga partier.

– Jag kan väl inte påstå att det beror på mig, då jag inte har gjort så mycket väsen av mig i fullmäktige, men det är en trend över hela landet att vi ökar och mycket beror på att folk väljer oss på grund av flyktingpolitiken och den allt mer tilltagande brottsligheten, säger Claes Norrby.

Artikelbild

Valdeltagande i Ydre slutade på 67,7 procent att jämföras med 56,3 procent för fem år sedan.

I valdistrikt Asby blev C störst med 24,7 procent följt av SD med 23,2 procent. I valdistrikt Sund-Svinhult-Norra Vi blev SD störts med 22,4 procent följt av S med 20,7 procent. C var klart störst i valdistrikt Torpa med 24,8 provcent följt av S med 18,0 procent. I det fjärde distriktet, Västra Ryd blev SD störst med 18,5 procent följt av C med 17,0 procent.

Vid valet 2014 var S största partiet i Ydre. Nu får man finna sig i att hamna på tredje plats 18,2 procent eller 328 röster. Motsvarande siffror för fem år sedan var 21,6 procent eller 344 röster.

– Vi har varit ute på gator och torg och haft många diskussioner det har känts bra, men resultatet är ju inte det bästa. Men det följer trenden i riket. Det är dock positivt att valdeltagandet har ökat, säger Johan Fingalsson (S), ledamot i fullmäktige.

Nu blev SD störst i Ydre.

– Ja, det är lite märkligt, men det verkar som att ju mer deras politiker gör bort sig ju fler sympatisörer får de. De har kört hårt med flyktingpolitiken och landsbygdsfrågor och det är det de får röster på, säger Johan Fingalsson.

Näst störst i Ydre är C som fick 342 röster eller 18,9 procent. Motsvarande siffror år 2014 var 286 röster eller 18,0 procent. En liten ökning med andra ord.

Sven-Inge Karlsson är Centerpartiets starke man i Ydre:

– Jag är belåten med hur det gick för oss här i Ydre. SD:s framgångar kan nog bero på att många har röstat på dem för de vill lämna EU och man är kanske trött på den tradionella politiken.