Söndag kväll i Horns skola. Den tillfälliga vallokalen är fylld av medborgare som ska rösta när en man i kavaj och ett SD-märke på rockslaget gör entré.

Han är upprörd och hävdar att det inte finns några valsedlar för SD i lokalen.

"Han var rent av oförskämd och störde de som röstade", säger en källa till tidningen. Enligt andra källor blev det också en hård ordväxling mellan valförrättare och mannen.

Artikelbild

| Valnämndens ordförande Christer Segerstéen (M) sammanfattar valet i Kinda som lyckat. Även om det förekom incidenter.

Han ska bland annat ha hotat med att polisanmäla valnämnden för att den missgynnade SD.

Valnämndens ordförande Christer Segerstéen var själv inte på plats, men bekräftar händelsen.

– En partiföreträdare hade en otrevlig attityd och påstod att valsedlar inte fanns på plats.

På eget bevåg fyllde SD-anhängaren på med sitt partis valsedlar i blankettställen. En uppgift som ska göras av valförrättare och ingen annan.

Vid kontroll visade det sig att allt som skulle finnas från SD:s sida redan fanns. Inför fullbordat faktum plockade SD-sympatisören bort sina valsedlar.

"Han lämnade lokalen med svansen mellan benen, säger ytterligare en källa.

En viss uppståndelse blev det även i Rimforsa när representanter för Alternativ för Sverige kom för att fylla på med valsedlar.

Vid besöket framfördes klagomål över att partiets sedlar låg på ett separat bord i stället för i ett ställ med övriga sedlar. Anledningen var att ett av tre ställ för valsedlar hade gått sönder, säger Christer Segerstéen.

– Egentligen syntes deras valsedlar bättre, men de hotade med att anmäla det hela till valprövningsnämnden.

Överväger du som valnämndens ordförande att anmäla incidenterna till valmyndigheten?

– Nej, det blir ingen rapportering. Vi konstaterar att de var av så ringa art. I det ena fallet en person som var uppretad tills han insåg att han hade fel och drog sig undan. I det andra fallet blev det klargjort vad felet var.

Överlag anser Christer Segerstéen att valet i Kinda gick bra rent praktiskt.

– Totalt är jag mycket nöjd och belåten. Dessutom var valdeltagandet högt i Kinda (preliminärt 85,7 procent mot 84,4 för riket).

En plump i protokollet var Postnords försenade leveranser av förtidsröster under valsöndagen. Enligt avtal skulle de lämnas till vallokalerna senast klockan nio på förmiddagen.

– Vi fick dem inte förrän mellan tolv och ett, och i Horn blev det ännu senare. Därför blev det stressigt för valförrättarna.