– Vi diskuterade med både Volvo och oss själva om vi skulle göra ens taning i Kisa och så beslutade vi. Det behövs verkstäder även på landsbygden, säger Magnus Skobe som tillsammans med sin bror Tobias är den femte generationen i rakt nedstigande led i familjeföretaget som grundades 1876.

Förra året sålde Skobes Bil närmare 8 000 bilar på sina anläggningar som ligger på elva orter i Småland, Östergötland och Södermanland. Omsättningen låg förra året på två miljarder kronor och företaget har 340 anställda.

– Vårt största förvärv någonsin gjorde vi 2012 när vi köpte upp Karlbergs Bil med anläggningar i bland annat Vimmerby, Oskarshamn, Högsby och Kisa. Vi har byggt om våra anläggningar i Oskarshamn, Västervik, Högsby och Vimmerby och sedan blev det Kisas tur. Sammanlagt har vi investerat hundratals miljoner kronor i våra anläggningar som nu är i väldigt bra skick, säger Magnus Skobe.

Artikelbild

| Magnus Skobe i däckhotellet som rymmer 1 600 däck

Det var 1876 som bysmeden Anders Magnus Carlsson startade en järnhandel med cykelverkstad i Tranås. 1913 byggdes en cykelverkstad som även hade plats för en bil, vilket innebar att den expansiva järnaffären fick ännu ett ben att stå på. 1920 blev företaget representant för GM o Tranåsområdet och 25 år senare blev man återförsäljare för Volvo. Genom åren har flera anläggningar köpts in, bland annat Nyköping 1988 och Katrineholm och Flen 1993. År 2000 gick ägandet över till femte generationen, syskonen Magnus, Joakim, Tobias och Sophia Skobe.

I går var det invigningstal av vd Magnus Skobe, visning av lokalerna samt mat och dryck för bland annat branschfolk och entreprenörer.

– Vi har enbart haft lokala entreprenörer och vi är mycket nöjda med samarbetet och vår anläggning i Kisa är nu i topptrim, säger Magnus Skobe.

I Kisa jobbar fem personer, en bilsäljare och fyra i verkstaden.

Artikelbild

| Magnus Skobe i nya tvätthallen

– Slår vår satsning väl ut här i Kisa kommer vi att nyanställa, säger Magnus Skobe och visar runt i lokalerna.

En ny tvätthall, för internt bruk, har byggts i de gamla lokalerna. I en tillbyggnad finns ny ett däckhotell med rum för 1 600 däck för förvaring.

– Det är ny ventilation i fastigheten och vi har installerat bergvärme. Det mesta av inventarierna är nytt, säger Magnus Skobe och avslutar med:

– Vi tror på Kisa och den här satsningen ska bli spännande.

Nästa helg bli invigning för allmänheten med en hel del erbjudande.