Att vara landets äldsta verksamma JUF-avdelning är värt att fira. Att man på 100 år vuxit och än idag kan skapa glädje för ortsborna likaså.

Historien om platsen börjar med att kommunen år 1923 skänkte tomten. Den dåvarande styrelsens ordförande, Axel Jacobsson, ledde en byggnadskommitté som påbörjade arbetet. Från första början mötte man motstånd och kallades ”Ett syndens hus som förstör ungdomen”.

Det mesta av byggnationen är utförd på frivillig bas av bygdens folk. Mycket av virket skänktes av intresserade personer. Satsningen visade sig bli mycket lyckad sådan, trots ekonomiska hinder.

Artikelbild

| De anrika byggnaderna i Höganlid.

Det har hänt enormt många trevliga saker här och för många så blir det som skapas i Höganlid en hemvändardag där man får träffa gamla vänner.

1924 bildades en bio i lokalen som bedrevs ända fram till 1970-talet.

1925 bildades ett amatörteatersällskap, som ända fram tills idag visar sina spår genom de shower som uppvisas på scenen under olika evenemang.

På 1980-talet påbörjade man arbetet med att skapa en gårdsidyll på platsen. Man började med att plocka ner en loftbod, en knektstuga och en ladugård från 1830-talet som man förflyttade och reste på Höganlid. Man kan gott säga att Höganlid är en kulturgärning som är mycket värdefull för bygden.

Artikelbild

| Många händelser fanns dokumenterade på en historisk fotovägg.

Kök och festansvariga Stina Kallström, Susanne Johansson, Eva Ekeroth och Carina Andersson hade fixat väldigt goda och uppskattade tårtor under dagen och till kvällen blev det en storslagen middag tillsammans med en överraskningsshow som resten av styrelsen inte kände till. Det var Gudrid Hansen och Alve Gustavsson som stod för showen tillsammans med Anna Landuccis Abba-kör och en krogshow utförd av Lovisa och Linnea Monell, Alexandra Ekeroth och Cornelia Jacobsson.

Daniel Hidjsö, som har varit här sedan barnsben, berättar om sin upplevelse av Höganlid:

– Förr kunde man åka buss från Rimforsa via Björkfors hit. Mina morföräldrar bodde i Hycklinge och här på Höganlid hände allt möjligt, bland annat loppis och auktion, skytte, viskvällar, midsommar och julfester. Mitt stora auktionsintresse kommer från min morfar och Höganlid. Det trevligaste är att det mesta som händer här är alkoholfritt, så det är väldigt barnvänliga evenemang, säger Daniel Hidsjö.