Det är lördagen den 22 mars 1958. Den långa vintern behåller sitt grepp över Kindabygden, men hindrar inte människor från att vallfärda mot Bjerkeryds gård och vidare mot bergsbranterna söder om Kisa.
I ett av hangen ser publiken den norskfödde Linköpingsbon Asbjörn Linge i överlägsen stil vinna invigningstävlingen i Tolvmannabacken.
Slalomtävlingen är höjdpunkten efter åtta år av sondering, planering och praktiskt arbete. Men berättelsen om sidbacken sträcker sig längre tillbaka i tiden än så.
Till nationalromantisk yra i slutet av 1800-talet med särskild vurm för naturen, det genuina, det ursprungliga. Som möjligheten att likt tidigare generationer ta sig fram på skidor genom landskapet.
Samtidigt drar den industriella revolutionen genom västvärlden med allt vad det innebär av urbanisering, teknisk utveckling, folkrörelser, föreningsliv och ekonomiska möjligheter.
Så även i Kisa som i takt med järnvägens tillkomst 1902 snabbt utvecklas från by till municipalsamhälle med stadsambitioner.
Fotbollen omfamnas av nykterhets- och arbetarrörelsen medan vintersporten inom Kisa skidklubb, som bildas 1922, stöttas av inflytelserika markägare och affärsmän.
En av Östergötlands första skidtävlingar anordnas i Kisa samma år. KSK:s ungdomar dominerar och kommer så att göra i Östergötland fram till 1940-talet och andra världskriget.
Parallellt med skidåkning på tvären växer intresset för utförsåkning när unga män från Kisa gör beredskapstjänst i Värmland, Jämtland och Tornedalen.
Jakten på en lämplig backe inleds hösten 1950. Starberget med närhet till samhället samt fotbollsarenan och festplatsen Olympia pekas ut.
Förslaget faller på att sluttningen ligger i fel väderstreck i förhållande till solens varma strålar.
KSK-ledare som skohandlare Stig Sandström och poliskonstapel Arne Carlsson söker andra utvägar och fastnar för en brant på Bjerkeryds marker.
Här går den så kallade Tolvmannastigen, en väg för transporter av timmer med häst och släde.
Från de högt belägna Billings gölar vid nuvarande TV-masten ner till Kisaån för vidare flottning till sågverk i Kisa.
Bakgrunden till stigens namn är troligen att det krävdes tolv män för att bygga timmervägen.
Planerna på en slalombacke får stöd av kommunalnämndens ordförande Gillis Johansson (C) i Korpklev.
Hans framtidstro och optimism smittar av sig på kommunfullmäktiges ordförande Wille Sandelius (S) och hans partikamrat och idéspruta Bertil Nilsson.
En pådrivande kraft blir också skogsinspektör Knut Lindhe.
Hösten 1956 beslutar dåvarande Västra Kinda kommun att KSK får bryta sten och avverka träd för en blivande slalombacke.
Trädfällningen sker med såg och yxa. De frivilliga insatserna är många och även lärare och skolbarn hjälper till i samband med friluftsdagar.
Efter invigningen 1958 fortsätter arbetet med att utveckla anläggningen.
För att kunna ta del av offentliga medel krävs en tydlig organisation av driften och 1961 bildas Stiftelsen Tolvmannabacken med Yngve Kinell, Linköping, far till golfproffset Krister Kinell, som ordförande.
Överst på önskelistan står skidlift och skidstuga.
Stugan förverkligas 1965 med statliga och kommunala pengar. Samma år kommer en släplift på plats tack vare att ledamöter i stiftelsen tar personliga lån.
Investeringarna uppmärksammas i rikstidningar och TV.
Anläggningen byggs successivt ut med flera liftar och nedfarter. Lagom till vintern 1969 får backen belysning och tio år senare köps de första snökanonerna in.
Skidbacken blir en magnet och lockar besökare från stora delar av södra Sverige.
Ett streck i räkningen blir nya regler i stiftelselagen i mitten av 1990-talet. För att stå på rätt sidan om lagen krävs att Kinda kommun betalar tio miljoner kronor för att lösa stiftelsens lån.
Backen består och vintrarna kommer och går. Somliga kalla och snörika, andra milda och mindre möjliga för utförsåkning.
Våren 2012 är den ekonomiska krisen för stiftelsen ett faktum. I oktober samma år säljs Tolvmannabackens inventarier för en symbolisk krona till Storstenshöjden i Örebro AB. Bolaget arrenderar området som förvaltas av en kommunal fond.
Sedan dess har anläggningen förbättrats med fler nedfarter, effektivare utrustning för snöläggning och nya byggnader för maskiner och skiduthyrning.
Lagom till 60-årsjubileet kan Tolvmannabacken se tillbaka på en av de bästa och längsta skidsäsongerna på flera år.
Fotnot: Artikeln bygger i huvudsak på fakta från Jerker Carlsson, Kindakännare och tidigare kultur- och fritidschef.