– Jag har i dag fått information från länsstyrelsen om att om eldningsförbudet kvarstår på måndag kommer inga som helst dispenser att göras för valborgsmässoeldar. Anledningen är givetvis den höga brandrisken och att länets räddningstjänster är ansträngda med anledning av många bränder. Detta på grund av torrt väder. I Kinda har det inte regnat på sex veckor, säger Thomas Blixt, räddningschef i Kinda.

Länsstyrelsen kommer dock att göra en ny bedömning om eldningsförbudet på måndag.

– Enligt prognosen kan det komma lite regn på söndag, men det ser ut som att torkan och värmen kommer tillbaka redan efter helgen, säger Thomas Blixt.

Eldningsförbudet som trädde i kraft i onsdags gäller i skog eller så nära skog att eld lätt kan spridas till skog eller vidare i terrängen. Undantagen är iordningställda platser och det avser främst grillplatser där man kan begränsa elden på ett annat sätt.

Eldningsförbudet innebär även att så kallade engångsgrillar eller liknade anordningar inte är tillåtna.

För att bränder i skog och mark ska kunna upptäckas tidigt genomförs övervakning med skogsbrandflyg när det råder hög risk för brand och Länsstyrelsen Östergötland beslutade även att tidigarelägga starten av årets skogbrandsflygning till i tisdags den 23 april med anledning av den höga brandrisken.