Förra lördagen återupptogs en gammal tradition i Kinda, en fölträff. Maggi von Wachenfeldt som driver Kinda Häst i Slätmon berättar:

– Vi träffades hos Ingegerd Halvarsson i Yxefall. Första gången denna mönstring av föl arrangerades var 1994.

Därefter har uppfödningsentusiasterna träffats varje år under 15 års tid och i september 2009 var det 15-årsjubileum.

Artikelbild

| Ingederd Halvarsson med sitt föl Nicado Y och Ing-Marie Gutman med sitt föl Jesters Dream

– Åren efter blev det inte så många föl så att träffarna upphörde, säger Maggi von Wachenfeldt.

I år bestämde sig ursprungsgänget, bestående av Ingegerd Halvarsson, Yxefall, Ing-Marie Gutman, Björkhult, Ingvor Gustafsson, Södra Vi och Maggi von Wachenfeldt, Slätmon att återuppta träffarna.

Det innebär att det nästa år blir 25-årsjubileum nästa år, om det nu blir några föl.

De fyra kvinnorna är beundransvärda då de år efter år fött upp hästar. Ingegerd Halvarsson har genom åren fött upp 30 föl, varav ett blev Sveriges bästa treåring i hoppning och hon har exporterat föl till England. Ing-Marie Gutman har fött upp 22 föl i Björkhult, men kommer inom korta tt upphöra med sin avelsverksamhet. Ingvor Gustafsson bytte ut hästuppfödningen mot kattuppfödning och Maggi von Wachenfweldt upp ett antal föl under 1990-talet men Berga Gårds läge utmed riks 23/34 var inte så lämpligt för höstuppfödning. Nu bedrivs enbart utbildning av ryttare och hästar.

– Jag kallar tjejgruppen för årsrika. Ett ord jag har hittat på själv och med det menar jag att vi är äldre, erfarna, ödmjuka och tålmodiga, säger Maggi von Wachenfeldt.