– Att välja ut tre uppsatser var verkligen inte lätt, vi har suttit hela förmiddagen för att komma överens. Överlag tyckte vi att årets texter var väldigt bra och jag hoppas att det här priset gör att tjejerna fortsätter att skriva. Det är ett sätt att påverka samhället och vi behöver deras ord, säger poeten Lena Runadotter som satt i årets jury tillsammans med bibliotekschef Thomas C Ericsson och bibliotekarie Emmelie Jansson.

I 26 år, ända sedan 1993, har en uppsatstävling anordnats för niorna på Värgårdsskolan i Kisa. Årets tema var förändring och under tre timmar skrev eleverna noveller eller resonerande texter utifrån korta instruktioner. 15 bidrag skickades därefter in till juryn och när det var dags att presentera årets vinnare visade det sig att det var tre klasskompisar som hamnat längst upp på prispallen.

– Det är klart att jag känner mig väldigt stolt, speciellt när det är tre tjejer som kanske behöver tro lite mer på sig själva. Jag vet inte riktigt vad vi har gjort för att lyckas men vi har iallafall jobbat väldigt hårt. Eleverna har fått arbeta om sina texter många gånger, den är liksom aldrig helt klar, och det har tydligen gett resultat, säger pristagarnas svenskalärare Alexandra Hultman.

Artikelbild

| Årets vinnare av Värgårdsskolans uppsatstävling är klasskompisarna Julia Berglund, Julia Edgar och Lisa Widerberg Nord.

Det vinnande bidraget "Vad kan vi göra för miljön?" är skriven av Kisatjejen Julia Edgar, en text som lyfter den ständigt aktuella klimatfrågan. Juryns prestigefulla motivering lyder "Med ett starkt resonerande språk lotsas vi genom ett aktuellt ämne. Texten ger konkreta exempel på hur vi alla kan bidra till en bättre miljö". Som vinnare fick hon ta emot en prissumma på 3 000 kronor.

– Det är egentligen första gången som jag skriver en liknande text, så jag trodde verkligen inte att jag skulle vinna, men det är jättekul. För mig handlar texten om hur vi på olika sätt kan förbättra miljön, bland annat att vi borde sluta att slänga plast i haven, berättar Julia Edgar.

Som traditionen lyder kommer uppsatsvinnarna, om allt går som det ska, att närvara vid nationaldagsfirandet på hembygdsgården i Kisa den 6 juni. Förutom att de tilldelas prischeckarna på 3 000 respektive 2 000 och 1 000 kronor ska det vinnande bidraget läsas upp inför besökarna.

– Uppsatstävlingen är ett viktigt sätt att stimulera våra ungdomar till att skriva och läsa. Att behärska det skrivna ordet är en förutsättning i dag för att kunna föra fram sina åsikter i samhället, avslutar bibliotekschef Thomas C Ericsson.