Vid klockan 10 i dag kom en tjej inspringande i Siw Mattiassons trädgård i Ydrefors. Hon berättade att en hund hade sprungit framför husbilen hon körde på vägen i runt fyra kilometer. Tjejen hade försökt locka hunden med vatten, men inte fått tag på den. Därefter sprang hunden, som verkar vara en schäfer, in i Siw Mattiassons trädgård, men stack snabbt iväg igen.

– Vi tog fram lite korv i kylskåpet och gav oss iväg och körde om hunden så att vi var på andra sidan. Sedan tog min man fram korven, och den var av intresse. Vi gick tillbaka med honom i ett snöre, och nu ligger han här snällt på vår altan i skuggan. Han har vatten och jag ska åka till någon som har hund och få lite torrfoder, så får vi se vad som händer, berättade Siw Mattiasson.

Hon kontaktade därefter Missing dogs Östergötland som lade upp en bild på hunden. Siw Mattiasson delade även en bild på hunden i köp- och säljgrupper i både Kisa och Ydre och hoppades att ägaren skulle ge sig tillkänna.

– Vi tror att hunden kan ha sprungit långt, den ser väldigt trött ut. Vi har hundvana sedan 20 år, men hunden är väldigt långhårig så vi har inte vågat titta efter om det är en hanhund eller en tik. Vi vill inte stressa den mer än nödvändigt, sade Siw Mattiasson.

Siw och Jan Mattiasson gissar på att hunden är runt fem år, det är ingen unghund men den har inga gråa hår.

Polisen i Eksjö kom under dagen till Siw Mattiasson för att ta hand om hunden. I samma veva kom också ett tyskt par – som visade sig vara hundens ägare till platsen.

Det blev, som Siw Mattiasson skrev på Facebook efter det efterlängtade mötet.

– En riktig solskenshistoria.