– Vi vill att landsbygden ska leva och vi tror hårt på att det ska fungera här i Kisa, säger grundaren Jörgen Nord.

Sedan den 1 juni har livsmedelsbutiken Speceriet i Kisa varit öppet. Affären fokuserar på att gynna de lokala producenterna av livsmedel och över huvud taget företag som är verksamma på landsbygden.

Bakom projektet står Jörgen Nord och Charlotte Rydström som startade specerihandeln som ett sommarprojekt och Jörgen Nord berättar att än så länge har det gått över förväntan.

Artikelbild

| Potatis, morötter och många andra råvaror tillhandahåller butiken.

– Vi tycker att det har gått väldigt bra och det är roligt att så många kunder också uppskattar det vi gör. Vi vill inspirera och att ännu fler ska få upp ögonen för det närproducerade, säger han.

Jörgen Nord säger även att fokuset på de lokala råvarorna ligger helt rätt i tiden. Även om de i första hand ser till att prioritera varor från Kindatrakten, så behöver det nödvändigtvis inte bara finnas varor härifrån. Den röda tråden genom hela butiken handlar om att råvaror som är producerade på landsbygden ska tas till vara, men för att det inte ska bli så långa transporter så håller de sig främst till närområdet.

Att öppna en sådan här butik i Kisa var något som Jörgen Nord noga hade studerat innan de valde att starta projektet.

– Om vi inte hade trott på idén så hade vi inte valt att satsa på det. Vi visste att Kisaborna är medvetna om att vilja bevara de lokala producenterna, så vi tror att det kommer att hålla, säger han.