Det var i februari tidigare i år som hon kunde flytta in i sin första egna lägenhet. På en yta av 44 kvadratmeter får hon plats med allt som hon behöver, tv, köksbord, säng och soffa, men framförallt har hon bra utrymme för att måla, vilket är hennes favoritsysselsättning.

– Det känns bra att bo här och roligt att ha något eget. Jag ser fram emot när trädgården är klar så att vi kan plantera blommor, blommor som luktar gott, säger 19-åriga Victoria Hjalmarsson som snart tar studenten.

Den nya byggnaden strax intill Värgårdsskolan invigdes visserligen redan i början av året, men det är först nu, några månader senare, som verksamheten har kommit igång på allvar. Med sju av åtta lägenheter fyllda bjöd personalen och de boende in till ytterligare en invigning i mitten av maj. Fram till dess har det stora fokuset legat på att bygga upp den kommunala verksamheten från grunden.

Artikelbild

| Tina Almsgård och Mirjami Nilsson är två av de totalt 15 anställda. Jenny Sohlmér är verksamhetschef.

– Den 25:e januari fick vi nycklarna och därefter har de boende flyttat lite pö om pö, vi ville ha en mjukstart så att alla fick tid att rota sig. Personalen har också varit helt ny, med ett helt nytt hus och med nya rutiner, men det har faktiskt gått bättre än väntat. Vi var nog förberedda på att det skulle bli betydligt rörigare, berättar verksamhetschefen Jenny Sohlmér och fortsätter:

– Vårt viktigaste uppdrag är och har varit att skapa en så hemliknande bostad som möjligt. Det ska i största möjliga mån finnas utrymme för de boende att göra egna val. Det här kommer kanske att vara vissa personers hem under hela livet och då ska det finnas möjlighet att trivas under en lång tid.

Verksamheten har, med anledning av platsens historia som handelsträdgård, en så kallade grön profil och målet är att kunna utföra en stor del av de dagliga aktiviteterna utomhus. Utemiljön är ännu inte färdig, det som återstår är plantering av häck och ett antal träd, därefter tar personal och boende själva över.

– Vi vill inte att själva entreprenaden ska göra mer utan tanken är att de som bor och jobbar här själva ska planera och utforma hur trädgården ska se ut. Vi hoppas att vi ska ha en fungerande utemiljö till hösten, berättar verksamhetschefen Sohlmér och undersköterskan Tina Almsgård avslutar:

Artikelbild

| I januari invigdes själva byggnaden och nu, några månader senare, känner sig personalen och de boende hemmastadda.

– Det är och har varit spännande att bygga upp en helt ny verksamhet, men det bästa är att man får så mycket glädje och uppskattning från de som bor här.