Mörkret lägger sig i salen på Ydre kulturcentrum i Österbymo och i högtalarna hör man musiken till introlåten i Lejonkungen 2 tona fram. ”Du kan, inget berg är för brant. Om du tror blir det sant” blir ledorden när världsstjärnan Carolina Klüft kliver ut i strålkastarljuset med ett brett leende. 

– Ibland krävs det bara lite Disney för att bli motiverad, säger hon glatt. 

Carolina jobbar med Generation Pep, ett digitalt metodstöd för ökad fysisk aktivitet för barn och ungdomar. Det finns studier idag som visar att vi rör mycket mindre på oss och detta vill Carolina vara med och ändra på. 

Artikelbild

| Det blev en del autografskrivning för Carolina Klüft i Ydre.

Hon berättar om sin karriärs med- och motgångar. Pratar starkt om självkänsla och självförtroende, framförallt om drivkrafterna och hur man fokuserar på rätt saker. 

– Går jag in för något så gör jag det till hundra procent, säger hon vänligt och bestämt. 

– Ska du cykla behöver du såklart en cykel, men det första du behöver är viljan att vilja cykla. 

Hon griper tag i publiken från första stund. 

Artikelbild

| Många villa ha autografer och ta bilder med Carolina Klüft under besöket i Ydre.

– Hon känns mänsklig och äkta, precis som oss. Hon visar att vi ska våga släppa loss, säger Anna Sandhammar, en av besökarna som följer föreläsningen. 

Carolina Klüfts besök är också startskottet för Pulsprojekt där Ydre kommunen vill inspirera barn och ungdomar till mer fysisk aktivitet. Här fokuseras det mycket på samarbetsövningar och hälsoförmiddagar för att pusha barnen utan krav till att göra något roligt och hitta motivationen till rörelse. 

Artikelbild

| Carolina Klüft fångade publiken i Ydre när hon berättade om sin framgångsrika karriär och inspirerade till att röra sig mer.

– Rörelseglädje eller ”röris” har vi tre gånger i veckan. Det kan vara dans eller samarbetsövningar och eleverna tycker att det är toppen, säger Bodil Udell, lärare på Ydreskolan och engagerad i projektet. 

Efter föreläsningen haffar hon Carolina som besökt skolan tidigare under dagen. 

Artikelbild

| Carolina Klüft inspirerade åhörarna i Ydre att röra sig mer.

– Sedan du var hos oss har barnen bara lekt sjukamp på rasterna. 

Det flockas folk runt Carolina. Många vill ha autografer och det tas bilder. Mitt i all uppståndelse går det att sticka in någon fråga. 

Hur tycker du att man på bästa sätt kan motivera sina barn att röra på sig? 

– Jag tror på att man ifrån första stund ska sätta kortsiktiga mål och hitta något som man tycker är kul. Det är egentligen hela nyckeln till att man vill hålla på. Att ha kortsiktiga mål gör att man alltid har något nytt att se fram emot, nya vägar att prova och nya dörrar att öppna. 

– Det kan vara alltid ifrån att göra 10 knäböj i en reklampaus eller att alltid gå en kort promenad på kanske fem minuter, som sen utvecklas successivt till längre stunder.