Teknikåttans innehåll är kopplad till skolans kursplaner för ämnen som teknik, fysik, biologi, kemi samt matematik. I årets omgång har ett 90-tal skolklasser tävlat i Östergötland och sex klasser har nu gått vidare till delfinalen i Linköping i april. 

– Vinner vi där går man till den stora finalen där de bästa från hela Sverige deltar, säger Hannah Sundeborn. 

Det är hon som tillsammans med Carl Gullbrandson och Christian Eriksson ska representera Ydreskolan klass 8b under tävlingsmomentet. Alma Hubsch finns med som reserv och givetvis är hela klassen på plats för att heja på teamet.  

Artikelbild

| Lottie Rääf

– De som velat har varit med i olika arbetsgrupper. Vi har bloggen, kodspråk, timer och tävling. Jag har jobbat med timergänget och vi kommer även tävla i ett delmoment under dagen, säger Oscar Andersson.

Eleverna skriver löpande vad de gör i en blogg. I kodspråksmomentet ska de bland annat skapa koder kopplat till ett schackbräde. I en timerutmaningen ska de bygga en så välfungerande timer som möjligt.

För några år sen kom Ydreskolan på en andra plats i Sverigefinalen, något som inspirerar årets åttor. 

– Vi har kollat in konkurrensen lite och den är tuff men vi är taggade säger, Oscar. 

Artikelbild

| Lottie Rääf

Matte och NO-läraren Madeleine Rydestrand har följt med sina klasser i över tio år till tävlingen och hon är stolt över att Ydreskolan gått vidare tre gånger.  

– Det är en liten skola och att vi kan leverera är häftigt. Det är även väldigt bra reklam för Ydre, säger Madeleine som ser fram emot resan till Linköping i april. 

Artikelbild

| Lottie Rääf

Bussresa och lunch står arrangörerna för vilket bidrar till en ökad gemenskap då hela klassen har möjlighet att följa med.

Under veckan var Ydreskolans klass 9 och tävlade i mattetävlingen Pythagoras Quest. Det var Wiggo Wennerbo, Hanneke Meeuwsen, Paulin Nordin och Joel Andersson som representerade klassen. Laget gick inte vidare från denna tävling i Linköping men de är ändå nöjda med sina insatser. 

– Jag tycker att det är bra att det arrangeras sådana här tävlingar för att lyfta matematiken, säger läraren Martin Ek som var med som coach under dagen. 

– Det var roligt och vi alla blev nog inspirerade till att fortsätta räkna matte. Nivån var lite för hög för de flesta men det gick ändå skapligt bra, säger Joel Andersson.