En gnistrande vinterdag med  minusgrader och strålande sol, möter vi upp i mejeriet på Brostorps Gård, iförda regelmässiga skyddskläder. Därinne står Annika och Isabella Ydrestrand och öser upp ostmassa ur ett jättelikt kar. De pressar ur vasslen med händerna innan den åker vidare ner i en gryta med ägg och hackad mandel.

Iförd skyddsrock övervakar Magnus Oscarsson (KD) hela processen. Han ska ta med sig ostkaka till Mjölkens dag i riksdagen den 12 mars.  När det är dags att hälla upp i formar är han snabbt framme.

–Får jag? frågar den alltjämt glade talespersonen för miljö- och landsbygdsfrågor i sitt parti.

Artikelbild

| Magnus Oscarsson(KD) har varit på sitt årliga besök i Brostorp och hämtat ostkaka till Mjölkens dag.

Och visst får han. Annika instruerar honom att han ska trycka på pedalen för att maskinen ska trycka ut en portion ostkaka i en folieform.

– Se bara till att sätta dit en form först, innan du trampar, säger hon.

Det skrattas i mejeriet. Alla har gjort misstaget, tydligen.

Magnus Oscarsson är bondson från Ödeshög som 1998 tog över föräldragården  där han hade köttproduktion i 15 år. Pappan var mjölkbonde så frågorna ligger honom varmt om hjärtat. 

Artikelbild

| I den stora grytan blandas ostmassa med ägg, mandel, glutenfri mjölmix och grädde.

– Mjölkkrisen 2014 startade jag Mjölkens dag efter att en bonde ringt upp mig och talat om hur illa det var. Att de kommer sluta om inte lönsamheten blir bättre. Vi måste göra något. 

2014 var mjölken nere i 3:04 kr per kilo mjölk. Då bjöd Magnus Oscarsson in mjölkbönder och de andra 348 riksdagsledamöterna. 

Artikelbild

| Under övervakning av Magnus Oscarsson öser Annika Ydrestrand upp ostmassa i mejeriet.

– Det kom 100 bönder och har nog aldrig varit så mycket folk i riksdagen på en gång, skrattar han.

Ingen visste då att mjölkpriset skulle sjunka ner till noteringen 2:30 kronor. En bonde berättade att han fått sälja 75 hektar skogsmark för att kunna betala sina räkningar, enligt Oscarsson.

Artikelbild

| Annika Ydrestrand instruerar hur portioneringsmaskinen fungerar.

Tre till fyra mjölkproducenter i veckan lägger ner sin produktion i Sverige och nu finns runt 3000 kvar. 

– Med en självförsörjningsgrad på livsmedel på bara 47 procent så måste vi värna om mjölken. Vi är det enda land i Europa där mjölkinvägningen stadigt sjunker, anser Oscarsson.

Artikelbild

| Magnus Oscarsson fyller exakt 450 gram i folieformen med ett pedaltryck.

Han menar att det måste bli bättre lönsamhet och bättre förutsättningar för landets bönder, oavsett det är stora eller små gårdar. 

– Det kan inte få fortsätta stå i miljöbalken att jordbruk är en miljöfarlig verksamhet. Vi måste åtgärda det vi politiker ställt med i form av försvårande och fördyrande.

Artikelbild

| Magnus Oscarsson, den glade initiativtagaren till mjölkböndernas diskussionsplattform Mjölkens dag.

Krävs det inte större enheter för att nå lönsamhet?

–Nej, vi behöver mångfalden för en levande landsbygd.

Efter att Magnus Oscarsson hämtat ostkakan kom beslutet att skjuta upp Mjölkens dag i riksdagen på grund av corona. Något nytt datum har inte spikats.