I det lilla soldattorpet i skogen utanför Rydsnäs blommar kärleken och skaparkraften som nu resulterat i en gemensam utställning i Eksjö Konstförenings regi.

I den gamla 70-talsfilmen Kramer mot Kramer spelade ett par i skilsmässa ut varandra i en vårdnadstvist om en son. Här är det helt andra spelregler. Tillsammans så mycket det går, med så lite utgifter som möjligt så att båda får vara nära barnen under deras uppväxt. Vilket också möjliggör att de kan vara självförsörjande på såväl ägg som grönsaker och att få kunna skapa. 

Kristin fotograferar och skriver, och maken Zacheriah målar och tecknar.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

I utställningslokalen strålar rörelse och ett fantastiskt ljus ut ifrån Zacheriahs målningar. Ett ljus som ger en mjukhet, nästan ett himmelskt skimmer över motiven. Familjen i vardagens små händelser, ögonblick som etsat sig fast och blivit till minnen. 

Att skapa en ljusstämning ser han som huvudmålet med sitt måleri. 

– Jag har tagit kunskapen ur naturen. Jag försöker förstå ljuset och har lärt mig att använda färgen snabbt för att fånga det då det förändras väldigt fort. Annars misslyckas jag med det jag kommunicerar. 

Han fortsätter:

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

– Jag vet ju att den här småbarnstiden går otroligt fort och jag vill inte missa något. Jag fördjupar mig i det med pensel och målarfärg i stället, och Kristin med penna och kamera. Det blir stuvningen av det liv vi kokar ihop.

Både Kristin och Zacheriah hämtar mycket kraft och inspiration från naturen. Kristin berättar hur världen och möjligheten till skapande krympte när första barnet Ephraim föddes. Hon gick helt in i sin bebisbubbla och först när hon slutat amma barn nummer två, dottern Eiri,  var hon redo. 

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

– Barnen och familjen är nummer ett, men skapandet är den starka tvåan. Jag måste få skapa, annars tror jag att jag blir en dålig människa.

Hennes utställning Jord,  speglar var hon befinner sig i livet. Hon gräver där hon står och blottar sig, till skillnad från sitt privata jag där hon ser sig som ganska sluten. En av hennes bilder visar en naken äldre kvinna med en yngre lika naken kvinna vid sin sida. 

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

– Det är min mormor och jag. 

Kroppar har hon arbetat mycket med. Bilden bredvid består av fyra bilder av en trädstam som på var bild bleknar lite. Kroppen som tynar bort, menar Kristin samtidigt som den symboliserar hennes mormor jättemycket. En bearbetning av hennes bortgång.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

Kristins självporträtt är också ett träd där hennes ansikte och kropp smält samman genom barken.

– Jag ser människan och skogen som ett. Det finns bara en värld. 

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

Och det är till skogen hon längtar. Och hem till soldattorpet i skogen där de valt att leva enkelt, för att få så mycket tid med barnen och varandra som det bara går under dygnets alla timmar.

– Det är jättekul att vi fått till en gemensam utställning och jag hoppas på ett ännu tätare samarbete längre fram, avslutar Kristin lagom som lokalen öppnas för allmänheten och snabbt fylls till bredden av besökare. Utställningen pågår till 17 mars på Eksjö Museum och är väl värd ett besök.

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson

 

 

Artikelbild

| Anna-Karin Gustafsson