Nyligen gick den sjunde Ostfestivalen av stapeln i Stockholm. Camilla Ydrestrand som äger och driver familjeföretaget Brostorps Hemlagade, gör ostkaka men också olika sorters dessertostar och koloumi, eller grillost som är det officiella svenska namnet på den cypriotiska motsvarigheten av halloumi. Av alla de 100 ostarna som lämnades in stod Camilla Ydrestrand för fyra.

Ko-lomi  som den heter på ”Brostorpska” gick det väldigt bra för.

– Den drog hem en silvermedalj åt oss. I den kategorin delades det inte ut något guld, så det var ingen som var bättre i allafall, skrattar Camilla.

Artikelbild

| Fyra diplom och lika många medaljer fick Brostorps Hemlagade för sina ostar under Ostfestivalen i Stockholm.

I de andra kategorierna blev det inte mindre än tre bronsmedaljer. 

Totalt delades det ut 33 medaljer varav tre guld. I juryn satt ett tjugotal ostexperter som under blindtest fick smaka sig fram genom tävlingen. Tävlingsledare var Kajja Carlsson som tillsammans med smakforskaren Johan Swahn smaksäkrade årets tävling. 

Två av bronsmedaljerna fick Camilla för osten Denise. Denna var av typen Mjuk och halvmjuk kittost.

I kategorin Vitmögel blev det ett brons till Brostorp för sin Josefine.

Båda ostarna är döpta efter barnbarn till grundaren av mejeriet, Camillas mamma Anita.

– Vi hade lämnat in två ostar av samma sort men som var olika långt lagrade och båda fick medalj, säger en stolt Camilla.

Kommer  ni vara med i SM i mathantverk nu när ni skördat så många medaljer?

– Det kan jag inte svara på nu. Det är ju en bit att åka också, men man vet ju aldrig, avslutar Camilla.