David Kronström har precis tagit studenten från Södra Latins musiklinje i Stockholm. Nu är han hemma för att genomföra årets sommarkonsert i Sundskyrka på söndag.

Musiken har alltid funnits som en viktig del av Davids liv, han började ta pianolektioner genom kulturskolan när han gick i lågstadiet. David har även medverkat i ett flertal av Ydre Kulturcentrums uppsättningar både på scenen och nu senast med orkestern i Sound of Music. Han har spelat Tommy under en säsong på Astrid Lindgrens värld och har även sitt tvåmannaband Nada Duo tillsammans med Natalie Andersson, som han lärde känna då de båda medverkade i Östgötateatern version av Sound of Music. 

- Som så många andra barn har jag haft flera perioder där jag känt att jag ville sluta. Idag är jag glad över att ha tagit mig över de trösklarna för musiken betyder väldigt mycket. Livet är roligare med musik helt enkelt, säger David.

Artikelbild

| David Kronström brinner för att leda både körer och orkestrar.

Under de tre gymnasieåren i Stockholm hade David dirigering som andra-instrument vilket gjorde att han behövde någon att öva på, det resulterade i att åtta klasskompisar fick ställa upp.

- Vi kände att det vore kul att ha någonstans att sjunga, det är inte lätt att hitta lokaler i Stockholm så jag tog med mig gänget till Ydre för en julkonsert. Nu ska vi hålla konsert här för tredje gången.

Konserten i Sund är återkommande och i år är det ett klassiskt sommartema. Kantorerna Gunilla Book och Maria Axelsson har i samråd med David utformat sommarens repertoar. 35 stycken från bygden tillsammans med några sommarboende bildar kören. De har haft några dagars intensivrep och det är mycket som ska sitta.

- Jag har tagit hjälp av kompisarna i min 8-mannakör för att repa stämmor i smågrupper, så jag hoppas att alla känner sig trygga på sina insatser, säger David.

Artikelbild

| Ett 40-tal kördeltagare i olika åldrar är taggade inför söndagens sommarkonsert under ledning av David Kronström.

Givetvis kommer även 8-mannakören bjuda på en rad fina låtar under söndagen. 

I höst börjar David på Kungliga Musikhögskolan där han ska utbilda sig till organist på linjen Konstnärlig kandidat i kyrkomusik.

Artikelbild

| Kantorn Gunilla Book kompar vackert på pianot till låten Vi är blommor.

- Det var ett tufft intagningsprov under tre dagar med piano, dirigering, orgel, sång och teori. Det fanns bara fyra platser och jag fick en av dem. Jag hoppas på jobb för det sägs att landet skriker efter kyrkomusiker eftersom många går i pension. Jag är jätteglad och livrädd. Man har respekt för utbildningen, säger David.