Hela femton år har passerat sedan den första filmfestivalen i nuvarande lokaler på Ydre Kulturcentrum. Tredagarsfestivalen inleddes på fredagen med ”Catwalk” med Glada Hudikteatergänget och då blev det inte bara filmfest utan även gråtfest.

Sandra Ljung var en av besökarna.

–Ja det var inte ett öga torrt där inne, Vilken jättefin film. Den var så berörande och innehöll både glädje och det otroliga engagemang som han Per lägger ner. Åh, jag kan knappt prata om det, säger hon med en klump i halsen.

Artikelbild

| Albin Skott var på bio för första gången med storasyster Anna Skott.

På lördagen är hon på plats i lokalerna igen. Men denna gång som mamma till Edvin i bandet Sundet som spelar i pausen. Mamman Märtha Andersson som är på plats av samma anledning blir plötsligt lite sugen på att se en film.

 – Ja, vi hade inte tänkt det först men vi är rätt så barnsliga av oss, så det blir nog Sunefilmen imorgon, skrattar hon. Det är alltid roligt att se de filmer som är omskrivna. Det är fantastiskt att de ordnar detta varje år för oss, säger hon innan hon försvinner iväg i vimlet.

Under lördagen visas en tecknad film för barnen: Pelle Svanslös. En av dem var Albin Skott sex år som kommit i sällskap med sin storasyster Anna:

– Filmen var bra. Det är första gången jag går på bio. Det var roligt, säger han. 

Artikelbild

| Märtha Andersson skulle lyssna på bandet Sundet men blev också sugen på nya Sunefilmen.

Bland besökarna finns även två flickor med samma namn. Ebba Johansson sträcker upp ena handen med fyra små fingrar i luften på frågan om hur gammal hon är.

– Pelle var bäst. Måns är inte så bra. Jag tycker om att äta popcorn.

Artikelbild

| Lazze Grönberg, José Boyero samt Ann-Sofie Fredriksson är alla eldsjälar i biogruppen.

Den andra flickan heter Ebba Sundeborn och är sju år:

–Jag har kollat på Pelle Svanslös. Den var rolig. Men den var också både spännande och sorglig.

Artikelbild

| Ebba Johansson 4 år, tyckte att Pelle var bäst.

Flera högaktuella filmer visas på festivalen, under söndagen bland annat kritikerhyllade ”Parasit” och Sveriges Oscarsbidrag "And Then we danced”.    

Biografföreståndaren Bengt Rääf säger om årets festival:

Artikelbild

| Ebba Sundeborn, 7 år, tyckte att Pelle Svanslösfilmen var både rolig, sorglig och spännande.

– Vi har ett utbud med de senaste filmerna vilket möjliggörs av den digitala tekniken. Festivalen är årets höjdpunkt för oss i vår lilla biogrupp. Vi gläds åt att det är så många besökare, säger han stolt.

Lazze Grönberg servar i kiosken med godis, läsk och popcorn under kvällen. Han är operafantast och pratar sig varm om ljudet i Ydre kulturcentrums lokaler.

Artikelbild

| Lazze Grönberg och Peter Gustavsson servade i kiosken.

– Kvällens film ”En del av mitt hjärta" har jag sett i Tranås, men jag ska se om den här.

Den sista filmen som skulle visats under lördagen var Roy Anderssons ”Det oändliga". Men försändelsen har kommit på villovägar och utlovas vid ett annat tillfälle.