Under veckan uppmärksammar Ydre kommunbibliotek ”All Digital Week” som är en europeisk kampanjvecka med avsikt att öka digital delaktighet. 

Ett av kampanjveckans huvudtema är att skapa trygghet och tillit till teknik genom att utveckla kunskap om säkerhet online. Ida Nordin från Novahuset föreläste om ”Unga på nätet" på Ydre kommunbibliotek. 

– Jag är så glad över att få vara del av all digital week. Det är ett viktigt ämne och jag tror att vuxnas engagemang i frågan är grundläggande för ungas utveckling och säkerhet online. Det är dags att vi vuxna tar samtalet med våra barn om deras rättigheter och skyldigheter på nätet, säger Ida Nordin.

Hon lyfter fram flera viktiga saker att tänka på, till exempel vikten av vuxnas vägledning. 

– Det är jätteviktigt att vuxna sätter sig in i appar och deras innehåll, låta de unga få vara experter och även inse att de unga har kunskaper om nätet som de kan lära oss vuxna. 

Hon tycker inte att vuxna ska vara rädda att fråga sina barn om deras nätvanor. Men det gäller att inte vara ifrågasättande. Gör istället så att du visar intresse och vill veta, var frågvis.

Josefin Molinder, projektsamordnare för barn och unga, tog initiativ till föreläsningen efter att i höstas ha hört Idas föreläsning som då arrangerades av "Ung i Ydre”.  

– Jag insåg vilket kunskapslyft jag fick som förälder. Idas härliga, ärliga och ogenerade sätt upplysa om ungas nätvanor, de senaste apparna, risker och säkerhet, tips och råd om hur man bemöter och stöttar barn och unga i livet online. Det sätter sig som ett obehagligt men ack så nödvändigt plåster på hjärnan. 

Efter veckans föreläsning bjöds det på mackor och intressanta diskussioner. Deltagarna fick många tankeställare med sig hem.

Christine Åström, biblioteks- och kulturchef i Ydre, understryker vikten av att prata om de ungas nätvanor i Ydre.   

– Vi anser att denna föreläsning är en mycket viktig del i att öka tryggheten och säkerheten för barn och unga, genom att rikta sig till föräldrar och vuxna som arbetar och rör sig i ungas närhet. 

Under fredagen kommer även Kinda Ydre- Sparbank att finnas på plats på biblioteket för att informera om e-tjänster, bank-id och mobilt bank-id. Dessutom kommer ett digitalt sagokalas hållas för barn 3-5 år, där Bibliotekets nya tillskott Funny Funtable ska invigas.