Vi träffas på scenen där de fem ydreungdomarna i bandet Sundet just gjort soundcheck. Spelningen ska äga rum om några timmar på Ydre Filmfestival. Bandet består av Isak Mårtensson, Sanna Malm, Joel Andersson, Edvin Arvidsson och Edvard Armsköld. 

Att det blev roligt att spela instrument och göra musik har de skolan att tacka för allihop.

–Ja, det var skolan som väckte musikintresset, säger Sanna och får medhåll av alla de andra.

Artikelbild

| Soundcheck med Sundet under Ydre Filmfestival.

Men från musikskolan till ett eget band var det på den gamla fritidsgården Lyan som fröet såddes.

Allting började under konsertkvällen Giget-18 i Ydre. Isak och Joel hade dröjt sig kvar i Lyans lokaler till kvällen när Isak slogs av tanken:

– Vad kul om man hade ett band!

Grabbarna hade varsina kompisar som också spelade och så tog de in Edvin och Edvard. Efter ett tag kände de att de behövde en sångerska och började skicka ut sina krokar. Sanna berättar:

Artikelbild

| Medlemmarna i Sundet från vänster: Edvard Armsköld, Isak Mårtensson, Edvin Arvidsson, Joel Andersson och Sanna Malm.

–Joels syster är min vän och hon visste att de ville ha in nån som sjunger. 

Efter att Joel skickat några ljudfiler till Sanna tog det några veckor innan de plötsligt skulle träna ihop alla fem. När Sanna gick med var deras första spelning redan bokad. De hade ett mål att jobba mot.

Spelningen gick bra. De körde covers men också två av sina egna låtar som var extra nervöst att framföra.

–Vi var jättestolta, säger Joel och de andra instämmer.

Tre låtar finns nu på Spotify. Den första heter ”Ge mig mer” och är densamma som spelas på filmfestivalen fast i omgjord tappning. Därefter har ”Ristar ditt namn” samt ”Kids” tillkommit. Den sistnämnda har bara legat ute i två veckor.

– Syftet med Spotify är inte att bli rika, förtydligar Joel.

– Nej, det är mera att vi vill nå ut till så många som möjligt, inflikar Isak.

–Sedan är det ju kul att gå in och kolla hur många som lyssnat, skrattar Edvin som räknat ut att de tjänar ungefär 46 öre per streamning.

Sanna tar till orda:

– I år är vi med i Livekarusellen som arrangeras av Studiefrämjandet. Då är vi garanterade tre spelningar. En är avklarad så vi har två kvar. Där finns det coacher som ger feedback direkt.

Sanna skriver bandets texter och de bottnar i självupplevda saker. Ibland har grabbarna hört något som låter snyggt och så får hon göra något av det. Det växer och omformas under tiden tills låtarna är klara.

– Det händer en hel del nu, säger Isak innan han fortsätter: Vi spelar på Plan B i Tranås 18 mars och 31 juli avslutar vi Ydregårdens artistsommar.

– Det viktigaste är att vi har roligt med varandra, avslutar Joel.