I veckan startade en ny organisation i Ydre. Ydretjejerna Moa Johansson, Tilde Johansson, Josefine Dufva, Elvira Johansson, Felicia Åkerlind, Julia Rembsgård och Vilma Lindström har tillsammans dragit igång en satsning på fysisk aktivitet bland unga flickor i årskurs 4-9. 

På agendan står bland annat fotboll, beachvolleyboll, brännboll, fotbollsgolf och tennis.  Även en och annan grillkväll planerar de att genomföra.

Organisationens första samling har avslutats, en premiär som var över förväntan sett till uppslutningen. Lite drygt 20 tjejer letade sig till Torpavallen i Hestra. På grund av vädrets makter fick aktiviteterna förläggas inomhus. Kvällen varvades med såväl musikquiz och danslekar som lärakänna-lekar och självklart, fika.

Hur kommer det sig att ni startade igång den här verksamheten?

–Det hela började som ett förslag från den lokala klubben Torpa AIS:s styrelse, som vill få in mer tjejer i organisationen, förklarar Tilde.

Förslaget landade hos tjejerna som tyckte att det lät intressant och roligt. Det resulterade i Torpa Girls United.

Att tjejerna besitter goda kunskaper att ro detta i hamn råder inga tvivel om. Både Tilde och Julia är sedan tidigare verksamma som fotbollstränare i klubben. Även Moa för med sig goda egenskaper in i gruppen genom sina erfarenheter som ledare inom gymnastik. 

Vad vill ni uppnå med satsningen?

– Vi gör detta för att vi vill få tjejer att bli mer aktiva, att de ska ha någonting kul att göra på fritiden och att alla ska få känna en tillhörighet även om de kanske inte har något speciellt fritidsintresse, säger Moa.

Tjejerna hoppas även att Torpa Girls United kan leda till något större på sikt, som att hitta nya intressen eller varför inte nya vänner.

Hur kommer det sig att ni bara väljer att köra flickor? 

 – Det är fler killar som är aktiva och vi valde därför att fokusera på tjejer. Tjejer är ju också helt enkelt bäst, säger Tilde med glimten i ögat.

Vad är det som är så bra med någon form av fysisk aktivitet?

– Vi har alla spelat fotboll i samma lag tidigare och samtliga är överens om att gemenskapen och tillhörigheten är det bästa man får ut av det, säger Tilde.

Gänget är väl medvetna om vikten av att röra på sig och lyfter även fram det som en anledning till varför man drog igång projektet.

Hur länge är tanken att ni ska driva det här?

 Än så länge är det oklart hur länge vi håller på innan det blir sommaruppehåll, men räkna i alla fall med ett par onsdagar framöver.

Tilde hänvisar även till gruppens Instagram-sida torpagirlsunited där vidare information om såväl tider som kommande aktivitet kommer att publiceras.