I samhället knyts två län och tre kommuner samman. Nu också en slinga runt Ösjön och Brosjön.

Under fredagen klipptes bandet under invigningen av den nya bron över den gamla kvarndammen vid Grimmstugan, i Ydrefors. Två nya broar har tillverkats av den lokala snickaren Stefan Ragnar med kollegor, och möjliggör nu en ny promenad- och gångslinga på cirka nio kilometer.

Det hela tog sin början för fem år sedan då Helena Håkansson försökte kratta fram en befintlig bro, som var täckt av myror och löv.

Artikelbild

| Glada åhörare skålade i läsk när broarna invigdes

– För bron var det redan för sent, berättar Helena Håkansson, som genom Ydrefors samhällsförening har sökt medel för att finansiera ett bygge av två nya broar. 

Andra gången gav det utdelning och föreningen beviljades ett anslag till ett Leaderprojekt från Sommenbygd-Vätterstrand. 

Idag finns här inte ens 20 fastboende men Ydrefors har sjudit av liv en gång i tiden. Sågverksarbetare och kolare dominerade orten under det första halvseklet, men hette då Hällefors. 1920 kom den första affären, järnvägen invigdes fyra år senare. Det blev telefonväxel, poststation, fackförening och sjukkassa. I början av 30-talet fanns det inte mindre än två caféer och orsaken var Ydrefors Träförädling som hade cirka 30 anställda under företagets intensivaste tid.

Här fanns också en bollklubb, ett missionshus och en landsvägslinje för buss samt ett eget Folkets hus. I en gammal kvarndamm slogs det upp ett hål, så att en flottningsled kunde skapas, för att man skulle kunna flotta timmer till dåvarande Brovalla Sågverk. 

Artikelbild

| Paula Hildur och Christer Reutmer gillar att promenera runt Ydrefors

Markägaren Anders Sturkell berättar: 

– Jag minns att flottningsrännan ännu fanns kvar när jag var barn, byggd av brädor som den var. Anders ser ner i vattnet och kan konstatera att det fortfarande ligger virke kvar efter flottningsrännan. 

Artikelbild

| Helena Håkansson höll ett tack- och invigningstal

Över det öppnade hålet i dammen byggdes sedan en bro. Och det var när den hade ruttnat upp under löv och annat, som det blev fart på paret Håkansson och Sturkell.

På den nya bron vid den gamla kvarndammen är det gott om myror och sällskapet på 27 personer trampade otåligt på stället under invigningen. Myrorna klättrade upp innanför byxorna på en dam och bet sig fast i fötterna på många andra. 

Artikelbild

| Tvååriga Ella Gullvi Frebran Sturkell fick klippa bandet med mamma Jessica Sturkell.

På andra sidan bron var det lugnare och folket förflyttade sig dit. Här skålades det i läsk och Helena Håkansson höll ett tacktal till samtliga som gjort den nya leden möjlig.

Paula Hildor och Christer Reutmer är två av fåtalet bofasta i Ydrefors. Paret tycker om att promenera. 

– Man får ett behov. Vi måste ut och gå varje dag, säger Paula Hildor, utrustad med gåstavar inför de kommande nio kilometrarna. 

– Det finns många bra slingor runt Ydrefors som vi varierar mellan, avslutar hon innan sällskapet försvinner med hundar och barnvagnar längs slingan.