– Det här är inget för Instagram. Det är inte snyggt, skojar Linnea Jensen och tittar ut över de 30 deltagare vars kroppar står i en invecklad position på bryggan vid hotellet Rimforsa Strand.

Här har Linnea Jensen hållit en yogakurs åtta somrar i rad. Konceptet är yoga på bryggan, med utsikt över sjön Åsunden, följt av en till stora delar lokalproducerad frukostbuffé på hotellet. Många deltagare är stammisar, en av dem är Sylvia Serander som har sommarstuga i Opphem.

– Det är ett underbart sätt att börja dagen på. Linnea gör det så personligt med sin värme och kunskap, säger hon.

Artikelbild

| Allt Linnea Jensen behöver finns i bilen, men tvätt och disk görs i sjö och hav. "Ibland får jag låna någons varma dusch", berättar hon.

Efter tio år som yogainstruktör har Linnea Jensen landat i att bara göra rörelser som enligt vetenskapen är bra för kroppen.

– I början var det mycket tingeltangel med små klockor och ganeshor. Men jag kände: Vad är det jag säger? Det finns inga studier som kan verifiera påståendena. Så jag närmade mig biomekanik, förklarar hon.

– Linneas yoga är annorlunda på ett positivt sätt, med en ny utmaning varje gång. Man känner att man får ta i, säger Katarina Jacobsson, en annan stammis.

Sommaryoga hålls också i Borensberg, Horn och Vårdsnäs.

Artikelbild

| "Samhället vi lever i idag lägger mer press på oss än vad som är naturligt. Med yogan kan man släppa på spänningar i kroppen och sinnet", säger Linnea Jensen.

– Men under vinterhalvåret håller jag fem, sex kurser i veckan. Men framtidsplanen är att leva på mina äventyr, resor och workshops och inte vara låst till kurser, säger Linnea Jensen.

Sedan i julas lever hon i sin bil, en ombyggd van. I den förvaras all utrustning till yogakurserna och de äventyr som hon arrangerar genom sitt företag Vild och lugn. Hon hade tidigare både bostadshus och en yogastudio.

Artikelbild

| Sedan åtta år hålls sommaryoga på bryggan, med utsikt över sjön Åsunden, följt av en frukostbuffé på hotellet Rimforsa Strand.

– Men nu minimerar jag transportsträckan mellan mig och upplevelsen. Jag har aldrig varit så nära naturen som nu. Det är bara att öppna bildörren så är jag där, säger hon.

Linnea Jensen har alltid trivts bäst utomhus och ett tag bodde hon i en tipi på sin tomt. Det var när sönerna flyttade ut som hon tog beslutet att lämna huslivet för gått.

Artikelbild

| I bilen förvaras all utrustning till Vild och lugn-äventyren och yogakurserna. Här tar deltagarna yogamatta, filt och mjuka klossar inför passet.

– Då kände jag att det lackar mot slutet och att ett nytt skede börjar. Jag tänkte: Hur vill jag ha det nu? Det var en tung process att packa ihop, ett avslut på ett helt liv med barnen kändes det som. Att realisera det här är inget man gör i en handvändning, säger hon.

Med finurlighet, hammare och spik ägnade hon två veckor åt att bygga bilen. Det var en utmaning för Linnea Jensen som aldrig snickrat tidigare.

Artikelbild

| Efter yogapasset väntar en frukost med lokalproducerade läckerheter på hotellet. Här är Therese Jakobsson, Linda Kåberg och Katarina Jacobsson.

– Och jag är ingen logiker heller, så det finns så många tabbar. Så jag vet inte hur mycket det här håller för, säger hon.

Den förre ägaren till vanen hade redan inrett den för övernattning.

Artikelbild

| Sylvia Serander går på Linneas yogapass på bryggan vid Rimforsa Strand. "Det är ett underbart sätt att börja dagen på. Linnea gör det så personligt med sin värme och kunskap", säger hon.

– Men det var mögel och sådär så jag rev ut allt utom en del av köket, och så behöll jag eldelen. Man har två batterier, ett till bilen och ett till husdelen, fortsätter hon.

Efter ombyggnationen kan man också ha nattgäster, berättar Linnea Jensen och visar upp sovplatsen som sönerna kryper in under sina besök.

Artikelbild

| Varje sommar håller Linnea Jensen sommaryoga på bryggan vid Rimforsa Strand, med utsikt över sjön Åsunden.

– Här får han stoppa in fötterna, säger hon och pekar in en öppning under sin egen bädd.

På ett litet utfällbart bord ligger en dator och en telefon. Arbete, hobbys och privatliv har blivit samma sak nu - på gott och ont. Ibland kan det vara stressigt, men då finns ju naturen och yogan där.

– Samhället vi lever i idag lägger mer press på oss än vad som är naturligt. Med yogan kan man släppa på spänningar i kroppen och sinnet. Att vara och röra på sig i naturen och få andrum från vardagens brus gör att vi också kan släppa på spänningar.