- Det är ett stort bekymmer som vi måste ta mycket allvarligt på, säger Hjördis Holmén, verksamhetsansvarig vid barn- och familjepsykologiskt centrum.
Bilden är entydig. Gruppen unga flickor med så kallat självskadebeteende ökar dramatiskt.
- Vi har märkt av en kraftig ökning under det senaste året, säger Claes-Göran Blixt, familjebehandlare vid socialförvaltningen.
- Till viss del kan ökningen förklaras med att vi blivit bättre på att upptäcka beteendet, men den viktigaste förklaringen är att många tjejer bågnar under trycket av ökade krav.
- Sånt skapar frustration och ångest, som i sin tur leder till att de skär sig eller skadar sig på annat sätt. Det är deras sätt att få uttryck för sin desperation.
Nils-Gunnar Wenhov (fp), socialnämndens ordförande, oroas över utvecklingen.
- Jag känner igen bilden från Norrköping, där jag bodde tidigare. Där mötte vi problemet med hjälp av ett sektorsövergripande arbetssätt. Den modellen inför vi också i Kinda.
Modellen innebär att i första hand socialförvaltningen, barn- och utbildningsnämnden samt kultur- och fritidsnämnden samverkar. Arbetet har just påbörjats.
- Vi följer utvecklingen noggrant, arbetet har högsta prioritet.
Även Hjördis Holmén, barn- och familjepsykologiskt centrum, understryker vikten av samarbete.
- Föräldrarna och familjerna måste känna att de får stöd av oss, elevvårdspersonal, lärare och socialförvaltningens behandlingspersonal, och ungdomarna måste garanteras den trygghet som gör att de vill vara med i det fortsatta behandlingsarbetet.
- Det handlar om flickor i en känslig utvecklingsfas som bär på en stor osäkerhet.
Vilken är din förklaring till flickornas beteende?
- Det finns ingen enkel förklaring, säger Hjördis Holmén.
- I grunden handlar det om att inte bli sedd. Det känns verkligen i hjärtat när man möter de här flickorna.
Vilka behandlingsmetoder finns?
- Det handlar om allt från familjesamtal och individuella samtal till medicinering.
Kinda kommuns öppenvård spelar en viktig roll i det fortsatta arbetet att stötta flickor med självskadebeteende. Claes-Göran Blixt betonar vikten av samarbete med landstinget.
- Kommunens öppenvård kan inte fixa allt, det måste handla om gemensamma tag och resurser.